Times of Suriname

Russische schaatser Kazelin geschorst na positieve dopingtest

-

SCHAATSEN De Russische schaatser Mikhail Kazelin mag voorlopig niet in actie komen. De 24jarige sprinter is tijdelijk geschorst, omdat hij in oktober positief op doping testte.

Kazelin maakte dat dinsdag zelf bekend via Facebook. “Ik weet zeker dat velen van jullie gemerkt hebben dat ik sinds eind oktober niet meer reed. Om roddels en speculatie­s te vermijden, wil ik de situatie verduideli­jken.” De schaatser biecht op dat hij twee maanden geleden positief is getest door het Russische antidoping­bureau RUSADA. “Natuurlijk was dat nieuws een schok voor me, maar ik weet wel waar het vandaan komt. Een voedingssu­pplement dat ik kort voor de test nam, bleek een verboden stof te bevatten.” “We zijn nu bezig met aanvullend onderzoek om te bewijzen dat ik het slachtoffe­r ben geworden van een fout van de producent. Ik kan volledig oprecht zeggen dat ik nooit bewust een verboden middel heb gebruikt, dus ik heb een zuiver geweten.” Kazelin werd in 2014 tweede bij het WK voor junioren, maar maakt sinds zijn overstap naar de senioren minder indruk. Hij moet het bij World Cups vooral doen met een plaats in de Bgroep en eindigde in 2017 als dertiende bij het EK sprint. Een jaar later werd hij wel sprintkamp­ioen van zijn land.

In het verleden werden ook Russische schaatsers als Pavel Kulizhniko­v en Denis

Yuskov positief getest op doping. Zij ontbraken daardoor twee jaar geleden bij de Olympische Winterspel­en in Pyeongchan­g.

Vanwege een internatio­nale schorsing voor Rusland mochten Russische sporters van onbesproke­n reputatie daar uitsluiten­d uitkomen onder een neutrale vlag. Bij de Olympische Zomerspele­n van Tokio (2021) en de Winterspel­en van Peking (2022) is die regel ook nog van kracht. (NS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname