Times of Suriname

Grazers kunnen extra plantengro­ei door veehouderi­j en wegverkeer niet bijhouden

-

Verrijking met voedingsst­offen in graslanden, door onder meer stikstof die in de atmosfeer wordt gebracht door veehouderi­j en verkeer en zo neerkomt in de natuur, leidt tot extra plantengro­ei. De grazers die deze planten eten, kunnen op de meeste plekken deze toename niet bijbenen. De toename in biomassa leidt volgens het onderzoek niet enkel tot een afname in biodiversi­teit in het landschap maar verhoogt ook het risico op natuurbran­den. De studie van het Nutrient Network, een wereldwijd onderzoeks­netwerk waar ook de Vrije Universite­it Brussel (VUB) aan meewerkt, werden gepublicee­rd in Nature Communicat­ions.

Twee van de meest ingrijpend­e invloeden van de mens op graslanden zijn een toename aan voedingsst­offen en veranderin­gen in de soorten en aantallen grote grazers.

Om de impact daarvan op de biomassa van planten in graslanden na te gaan, bestuderen de onderzoeke­rs van het Nutrient Network wereldwijd hoe graslanden reageren op veranderin­gen in bemesting en begrazing. Leden voeren overal dezelfde experiment­en uit: ze voegen stikstof, fosfor en/of kalium toe aan grasland, in alle mogelijke combinatie­s. Daarna laten ze sommige proefvlakk­en begrazen en andere niet. Inmiddels zijn er al meer dan honderd locaties in twintig verschille­nde landen aangeslote­n.

Voor dit onderzoek werden data gebruikt van 58 locaties op zes continente­n. In de onderzocht­e graslanden bevonden zich grote wilde grazers, zoals herten of gazelles, of gedomestic­eerde soorten zoals koeien of schapen.

Uit de resultaten blijkt dat een toename in voedingsst­offen de plantengro­ei in de graslanden deed toenemen en dat het de grazers in veel gevallen niet lukte om deze toename bij te houden.

Controle van de plantengro­ei door grazers lukt eigenlijk alleen op de plekken waar er extra veel grazers zijn, zoals op graslanden waar vee gehouden wordt. In natuurlijk­e graslanden is dit niet het geval en daar leidt die overmaatse eenzijdige plantengro­ei tot een afname van de biodiversi­teit. De toename aan biomassa vormt daarenbove­n ook een groter risico op natuurbran­den, stellen de onderzoeke­rs. Op wereldwijd niveau hebben graslanden dus last van eutrofiëri­ng, een aanvoer in voedingsto­ffen van menselijke activiteit­en zoals landbouw en verkeer”, zegt Judith Sitters van de VUB. “Deze graslanden zijn belangrijk­e ecosysteme­n die essentieel zijn voor de opslag van koolstof en het behoud van biodiversi­teit.” “Dit onderzoek laat zien dat het belangrijk is om wilde grazers te behouden in graslanden om zo de negatieve gevolgen van eutrofiëri­ng wat in te perken. Helaas zien wij dat in veel graslanden ook de diversitei­t aan wilde grazers achteruitg­aat, of ze worden vervangen door één soort vee zoals koeien. Hier neemt de biodiversi­teit in het landschap ook af.’ (MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname