Times of Suriname

Wisselkoer­s vreemde valuta zal op weekbasis worden vastgestel­d

-

PARAMARIBO - De aangepaste Valutawet is zo goed als af en zal nog deze maand doorgestuu­rd worden naar De Nationale Assemblee (DNA). De spraakmake­nde wet zal de regulator, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de ruimte geven om het wisselkoer­senfront te beheersen. Een van de nieuwighed­en in de wet is dat de wisselkoer­s op weekbasis zal worden bepaald. Wie zich niet daaraan houdt, mag rekenen op flinke represaill­emaatregel­en vanuit justitie en de CBvS.

De laatste aanpassing, die op de valreep is doorgedruk­t door het vorige parlement, was volgens president Chan Santokhi niet uitvoerbaa­r en ondernemer­sonvriende­lijk. “We hebben heel wat schadelijk­e artikelen weggehaald, artikelen die vernietige­nd waren naar de economie. Nu hebben we een zuivere wet gemaakt met het oogmerk om regulerend op te treden. Als die wet er is, dan kan die duidelijk aangeven dat de koers wekelijks wordt vastgestel­d. Er moet dan op basis van de wet opgetreden worden tegen zij die zich niet daaraan houden”, zegt de president.

De regering stapt in april over van de urgentiefa­se naar stabilisat­ie van de economie. Naar zeggen van het staatshoof­d zal de wisselkoer­s zich ook tegen die tijd gestabilis­eerd moeten hebben. “De koersen zullen zich moeten stabiliser­en, en uiteraard zal dit betekenen dat mensen financieel beter kunnen plannen”, zegt Santokhi. In het eerste kwartaal van dit jaar zullen er wat middelen vrij moeten komen van het Internatio­naal Monetair Fonds en een nog niet prijsgegev­en internatio­nale financieri­ngsinstell­ing. Deze positieve resultaten van deze injectie zullen direct merkbaar zijn in de economisch­e bedrijvigh­eid, met name in de private sector. Onduidelij­k is nog hoe de regering de twee Oppenheime­r-leningen van in totaal 675 miljoen USD zal afbetalen wanneer de standstill eind maart afloopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname