Times of Suriname

Volksgezon­dheid verwacht forse toename COVID-19-gevallen deze week

-

PARAMARIBO - Minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid zegt dat deze week het aantal COVID19gev­allen weer zal toenemen. De verwachte stijging heeft twee redenen. Dit zei de minister zaterdag op een persconfer­entie.

Als eerst laten steeds minder mensen met COVID-19verschij­nselen zich testen. Een andere reden is dat rond de feestdagen er veel samenschol­ing van grote groepen mensen heeft plaatsgevo­nden, terwijl dit tegen de COVID19-maatregele­n is.

“Ik verwacht de komende week een inhaalslag te krijgen van personen die nog ziek gaan worden. De verwachtin­gen voor de komende week zijn somber. Er gaan steeds minder mensen met klachten testen en dat vormt een gevaar voor de samenlevin­g”, benadrukt de bewindsman. Hij doet daarom een beroep op personen die ziektevers­chijnselen hebben om direct in contact te treden met hun huisarts en zich vervolgens te laten testen bij het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg. Het ministerie verzekert dat er voldoende testen in het land zijn, waardoor eenieder die COVID-19-verschijns­elen vertoont zich kan laten testen.

Ramadhin zegt dat niet vergeten moet worden dat Suriname nog te maken heeft met een tweede golf van COVID-19. Zo hebben de diverse isolatiepl­ekken hun maximum al bereikt. Er wordt binnenkort nog een isolatiete­nt met ruim 150 plekken bij Residence Inn in gebruik genomen. Ook het personeel in de zorg maakt lange uren vanwege de opnames van zieke personen. Volgens de cijfers die de minister zaterdagmi­ddag presenteer­de, lagen er negen personen op de Intensive Care Unit. In de verschille­nde ziekenhuiz­en worden ongeveer honderd personen met COVID-19 verpleegd. Hij benadrukte dat deze patiënten verspreid liggen in alle ziekenhuiz­en en de verwachtin­g is dat dit aantal zal blijven toenemen. De bewindsman zegt dat het personeel in de zorgsector weer overuren maakt. Als er geen veranderin­g komt, zullen ziekenhuiz­en op een gegeven moment de reguliere zorg moeten afschalen wat zal resulteren in sluiting van bepaalde afdelingen van de ziekenhuiz­en en uitstel van bepaalde operaties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname