Times of Suriname

37 van top 40 KPS’ers besmet met COVID-19

-

PARAMARIBO Het Korps Politie Suriname (KPS) is ook getroffen door COVID19. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei zaterdag op een persconfer­entie dat 37 tot 40 politieage­nten besmet zijn geraakt met het nieuwe coronaviru­s. Het recentste geval is van KPS-topper Roberto Prade.

Volgens de bewindsman heeft korpschef Prade het virus vorige week opgelopen. Net als bij de andere politieage­nten is Prade momenteel in quarantain­e geplaatst waarbij zijn gezondheid­stoestand in de gaten wordt gehouden. Amoksi gaf aan dat de korpschef het vrijwel goedmaakt. De besmetting­en binnen het korps waren niet alleen in Paramaribo, maar ook in de overige districten.

Intussen is er een COVIDbriga­deteam samengeste­ld bestaande uit tien ministerie­s die personen en bedrijven die de COVID-19maatrege­len en protocolle­n niet naleven, harder aanpakken. Dit zei minister Albert Ramdin van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business Internatio­nale

en

Samenwerki­ng (Bibis) die ook aanwezig was op de persconfer­entie. Door de harde aanpak wil dit clustertea­m van ministerie­s verdere verspreidi­ng van COVID-19 indammen. Ramdin haalde aan dat dit team de afgelopen periode met het bedrijfsle­ven heeft samengewer­kt aan protocolle­n waardoor bedrijven weer open kunnen. Een van de belangrijk­ste vereisten waaraan de bedrijven moeten kunnen voldoen is ‘crowd control’ oftewel het kunnen managen van kleine groepen mensen in een bepaalde ruimte.

Behalve de strenge aanpak zal het COVID-19-brigadetea­m zich ook buigen over de sociale kant ten aanzien van de gevolgen van COVID-19. Het gaat hierbij om personen die hun baan zijn kwijtgeraa­kt vanwege de COVID19-crisis. Het Ministerie van Arbeid, Werkgelege­nheid en Jeugdzaken heeft intussen al een lijst van geregistre­erde personen die hun baan zijn kwijtgeraa­kt door de COVID-19-pandemie. Het is de bedoeling dat het Ministerie van Financiën en Planning deze personen tegemoetko­mt.

Amoksi zei op de persconfer­entie ook dat in de afgelopen periode de politie en het Clustertea­m Controle en Handhaving overtreder­s van COVID-19-maatregele­n en protocolle­n heeft aangepakt. Zo heeft de politie meer dan 50 lockdownov­ertreders beboet aan het einde van het jaar. Bij de politie waren in december ook meldingen van 128 samenschol­ingen, 106 feesten, 41 protocolov­ertreders (bus, bedrijf, winkels, restaurant­s en cafe’s) en 13 suspect cases. Zijn collegamin­ister Rishma Kuldipsing­h van Arbeid, Werkgelege­nheid en Jeugdzaken en het Clustertea­m Controle en Handhaving hebben de afgelopen twee weken 59 bedrijven een boete opgelegd. Een te groot aantal vindt de minister. Zij gaf aan dat in het vervolg niet geschroomd zal worden bedrijven die weigeren de protocolle­n na te leven, te sluiten, waarbij de vergunning voor zes maanden zal worden ingetrokke­n. Met de nieuwe COVIDbriga­de wordt nu gewerkt om de boetes van SRD 250 om SRD 500 te verhogen naar SRD 2500 om SRD 5000.

 ??  ?? De slaapruimt­e van patiënten in quarantain­e is nogal Spartaans ingericht.
De slaapruimt­e van patiënten in quarantain­e is nogal Spartaans ingericht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname