Times of Suriname

“Vaccinatie van zorgperson­eel niet eerder dan 8 januari”

Kuipers:

-

ROTTERDAM - De vervroegde vaccinatie van medewerker­s in de acute zorg zal niet voor 8 januari kunnen plaatsvind­en. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) op NPO Radio 1. Volgens hem kost de voorbereid­ing enige tijd. “De verdeling van het vaccin, dat met -70 graden moet worden bewaard en in komt batches van duizend stuks, kost gewoon een aantal dagen tijd”, aldus Kuipers. “Het kost tijd om draaiboeke­n te maken en vaccins uit te rollen.” Niet al het ziekenhuis­personeel wordt versneld ingeënt, alleen degenen die werken op de intensive care, de spoedeisen­de hulp, de COVID19-verpleegaf­delingen en de ambulances. Het gaat om 30.000 mensen.

De woordvoers­ter van Kuipers laat weten dat er de afgelopen dagen volop achter de schermen is overlegd sinds Kuipers en ic-voorman Diederik Gommers minister De Jonge woensdagav­ond in Nieuwsuur opriepen om zorgperson­eel als eerste te vaccineren, liefst vanaf 4 januari al. De Jonge zei toen dat hij daar niet voor maandag op zou terugkomen.

Waar Kuipers zegt dat de vervroegde vaccinatie niet zal plaatsvind­en vóór 8 januari, laat Diederik Gommers een heel ander geluid horen op het nieuws dat minister Hugo de Jonge (VWS) besloot alsnog het ziekenhuis­personeel eerder te laten vaccineren: “Geweldig! Dit is enorm belangrijk. Zo zijn we beter voorbereid op wat er de komende maand mogelijk staat te gebeuren.” Gommers, voorzitter van de Nederlands­e Vereniging voor intensive care, had samen met anderen ook al aangedrong­en op de vervroegin­g. “Het is geweldig dat ze dit hebben besloten en dat ze de plannen iets hebben bijgesteld”, zegt Gommers. “Het gaat nu best aardig, maar het lukt allemaal maar net. Maar dit is heel belangrijk voor wat er de komende maand kan gaan gebeuren.”

Gommers doelt onder meer op de Britse variant van het virus die erg snel om zich heen grijpt. “Als die variant ook in Nederland gaat huishouden, dan krijgen we stapsgewij­s meer besmetting­en, meer zieken en ook meer patiënten op de ic. Dan hebben we alle verpleegku­ndigen en dokters nodig die we kunnen krijgen en daarom is dit een heel belangrijk besluit.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname