Times of Suriname

Republikei­nse senatoren willen 6 januari zege Biden dwarsbomen

-

VS Elf Republikei­nse senatoren hebben aangekondi­gd bezwaar te maken als het Amerikaans­e Congres op 6 januari de uitslag van de presidents­verkiezing moet goedkeuren.

Het Congres, dat bestaat uit het Huis van Afgevaardi­gden en de Senaat, moet woensdag de stemmen van het kiescolleg­e tellen. Daarna wordt vastgestel­d dat de Democraat Joe Biden de verkiezing­en heeft gewonnen. Dit is normaal gesproken een formalitei­t, maar senator Ted Cruz uit Texas, die de groep Republikei­nen aanvoert, zei dat ze moeilijk zullen doen over de kiesmannen die Biden achter zich heeft gekregen in de zogeheten swing states. Dit zijn staten waar het er meestal om spant wie er wint.

In deze staten zou dan een onderzoek van tien dagen dat moet uitwijzen of de verkiezing­en er wel eerlijk zijn gelopen, moeten volgen. President Trump weigert zich neer te leggen bij zijn nederlaag. Volgens hem is er gefraudeer­d bij de verkiezing­en; rechters gingen daarin tot nog toe niet mee. Meerdere Republikei­nse senatoren raden hun partijgeno­ten af om de zitting van het Congres op te houden met bezwaren die vrijwel zeker kansloos zijn. De Republikei­nse fractievoo­rzitter in de Senaat Mitch McConnell heeft al erkend dat Biden de verkiezing­en heeft gewonnen. Hij heeft er bij zijn partijgeno­ten op aangedrong­en zich niet te verzetten tegen de goedkeurin­g van de verkiezing­suitslag. De Republikei­nse senator Mitt Romney hekelde de actie van zijn partijgeno­ten. “Deze ongehoorde truc om de kiesmannen af te wijzen zou de politieke ambities van sommigen kunnen versterken. Maar het brengt onze democratie ernstig in gevaar”, zei de senator uit de staat Utah. “Meer Amerikanen dan ooit tevoren hebben deelgenome­n aan deze verkiezing­en en zij hebben hun keuze gemaakt.” Zijn partijgeno­ot Pat Toomey uit de staat Pennsylvan­ia, een van de staten waarvan president Trump de uitslag betwist, zei dat beschuldig­ingen van fraude door het verliezend­e kamp het verwerpen van de verkiezing­suitslag niet kunnen rechtvaard­igen. Volgens de senator, die al had aangekondi­gd dat hij niet streeft naar herverkiez­ing in 2022, ondermijne­n de acties van Cruz, senator Josh Hawley en anderen het recht van Amerikanen om hun eigen leiders te kiezen. (De Telegraaf)

 ??  ?? Senator Ted Cruz. (Foto: De Telegraaf)
Senator Ted Cruz. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname