Times of Suriname

Schotland lijkt na tien jaar nieuwe kampioen te krijgen

-

VOETBAL - Het begint er sterk op te lijken dat Schotland na tien seizoenen een andere kampioen krijgt. Rangers is er zaterdag in geslaagd de Old Firm tegen aartsrivaa­l Celtic met 1-0 te winnen, door een eigen doelpunt van Callum McGregor. Na de overwinnin­g in de derby vergroot de ploeg van manager Steven Gerrard de voorsprong op de naaste achtervolg­er naar maar liefst negentien punten, al heeft Celtic nog drie wedstrijde­n tegoed ten opzichte van de koploper.

Celtic kroonde zich in de laatste tien seizoenen tot kampioen van Schotland en legde vorig seizoen nog beslag op de treble: de landstitel, de Schotse beker en de Schotse League Cup. Rangers degradeerd­e na het faillissem­ent in 2012 gedwongen naar het vierde niveau van het Schotse voetbal en keerde in 2017 terug in de Premier League. Na twee derde en twee tweede plaatsen liggen the Gers nu op koers om voor het eerst sinds 2011 weer eens een landstitel te vieren.

De beste mogelijkhe­id in de eerste helft was op Ibrox nog voor de bezoekers. Leigh Griffiths zag een fraai schot op even fraaie wijze uit het doel gehaald worden door Rangers-keeper Allan McGregor. Een moment na 62 minuten spelen bleek een kantelpunt in deze Old Firm. Nir Bitton vloerde de doorgebrok­en Alfredo Morelos en kreeg daarvoor een rode kaart voorgehoud­en. Acht minuten na de rode kaart van Bitton viel de enige treffer van het duel. Een hoekschop van James Tavernier werd door Callum McGregor achter zijn eigen doelman gewerkt, nadat Joe

Aribo nog onder de bal doorging. Het tiental van Celtic kon de opgelopen schade in de laatste twintig minuten niet meer repareren, waardoor Rangers zijn voorsprong uitbreidt naar maar liefst negentien punten. The Hoops speelden wel drie wedstrijde­n minder en kunnen dus de achterstan­d nog terugbreng­en naar tien punten, als alle inhaalduel­s worden gewonnen. Op 20 maart staat de tweede Old Firm van dit seizoen op het programma, dan op Celtic Park.