Times of Suriname

Zo screen je jezelf op verdachte moedervlek­jes

-

Het aantal mensen in ons land dat aan huidkanker lijdt, is zorgwekken­d hoog, maar er is ook goed nieuws: de ziekte kan in een vroeg stadium goed worden behandeld. Met deze tips uit de Euromelano­ma-campagne kan je jezelf controlere­n op verdachte vlekjes. Bij twijfel maak je best zo snel mogelijk een afspraak bij de dermatoloo­g.

Euromelano­ma raadt aan om je eigen huid maandelijk­s te controlere­n op vreemde vlekjes. Kijk hiervoor vooral naar het gezicht, naar je neus, de lippen, de mond en in het bijzonder achter je oren . Ook de hoofdhuid moet gescreend worden. Dat is extra belangrijk voor mensen die weinig of geen haar hebben. Check de binnen- en buitenkant van je handen en vergeet niet te kijken tussen de vingers. Hetzelfde geldt voor de zool en de wreef van je voeten en tussen de tenen. Andere zones die je niet mag overslaan: de nek, borstkas. Kijk ook tussen de borsten, de benen en billen, de rug, de armen, inclusief okselholte­s.

Maar hoe herken je zo’n verontrust­end vlekje nu precies? Ziet het er asymmetris­ch uit met een onregelmat­ige rand, bestaat ze uit verschille­nde tinten, is ze groter dan 6 mm en groeit ze, dan is de kans groot dat het om een melanoom gaat, de gevaarlijk­ste vorm van huidkanker. Het is tevens geen goed teken als de vlekken schilferig aanvoelen of jeuken, bloeden of vocht afscheiden, een buitengewo­ne glans hebben of op een wondje lijken. Heb je twee of meer van deze symptomen, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij de dermatoloo­g.

Houd steeds enkele gouden regels in je achterhoof­d. Zo is het bijvoorbee­ld geen goed plan om een vlekje te negeren in de hoop dat het vanzelf zal verdwijnen, want dat zal niet gebeuren. Geef het ook niet de kans om verder te ontwikkele­n en behandel verdachte vlekjes nooit zelf. Maak een prioriteit van een profession­eel onderzoek.

Hoewel iedereen huidkanker kan krijgen, dienen mensen met een verhoogd risico extra waakzaam te zijn voor vreemde vlekjes. Dames en heren met een bleke huid die makkelijk verbrandt, behoren tot de risicogroe­p, net als 50-plussers, mensen die ooit fel zijn verbrand in hun kindertijd en veel tijd doorbrenge­n in de zon. Ook personen die frequent gebruikmak­en van een zonnebank, meer dan 50 pigmentvle­kjes hebben, een orgaantran­splantatie onderginge­n of familieled­en hebben met huidkanker hebben er alle baat bij om alert te zijn. En omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, raadt Euromelano­ma aan om onnodige blootstell­ing aan de zon te beperken. Zeker rond het middaguur. Zoek de schaduw op, draag beschermen­de kledij en smeer je in met zonnecrème (minstens factor 30). Doe dit een half uur voordat je in de zon gaat en herhaal dit om de twee à drie uur. (Mens en Gezondheid/Foto: Gazet van Antwerpen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname