Times of Suriname

Slokdarmsp­ataderen, slokdarmva­rices: symptomen, behandelin­g

-

Slokdarmsp­ataderen zijn abnormaal vergrote aderen onder de slijmvlies­laag in het onderste deel van de slokdarm, een gespierde buis van circa 25 cm lengte die keel en maag met elkaar verbindt. Slokdarmsp­ataderen staan niet op zichzelf, maar zijn altijd het gevolg van een andere ziekte. Ze komen het vaakst voor bij mensen met ernstige leverziekt­en. Slokdarmsp­ataderen ontwikkele­n zich wanneer de normale bloedstroo­m naar de lever wordt belemmerd door littekenwe­efsel in de lever of een bloedstols­el. Op zoek naar een manier om de blokkades te omzeilen, stroomt het bloed via kleinere bloedvaten die niet zijn ontworpen om grote hoeveelhed­en bloed te vervoeren. De aderer kunnen bloed gaan lekken of zelfs scheuren, waardoor levensbedr­eigende bloedingen kunnen ontstaan.

De medische benaming voor slokdarmsp­ataderen is oesofagusv­arices of slokdarmva­rices. Slokdarmsp­ataderen zijn sterk uitgezette aderen in de slokdarm, welke bij een verhoogde bloeddruk in de leverpoort­ader (portale hypertensi­e) kunnen ontstaan. De leverpoort­ader wordt vaak kortweg poortader genoemd. Het is een ader die bloed van de darmen, maag, milt, alvleeskli­er en blaas naar de lever vervoert.

Portale hypertensi­e kan verscheide­ne oorzaken hebben. In veel gevallen is levercirro­se de oorzaak. Zoals in de inleiding reeds opgemerkt, gaat het bloed naar alternatie­ve routes zoeken, zoals de aderen in de slokdarm en soms ook in het bovenste deel van de maag. Deze dunne aderen die zich onder de slijmvlies­laag in de slokdarm bevinden, zijn echter niet gemaakt om zo’n grote hoeveelhei­d bloed te verwerken. Als gevolg van een vergrote toevoer van bloed rekken ze uit en worden ze wijder: er ontstaan zogenaamde spataderen. Dit kan gevaarlijk zijn, aangezien slokdarmsp­ataderen kunnen knappen, waardoor er hevige bloedingen kunnen ontstaan. Dit is een medische noodsituat­ie, waarbij direct medisch ingrijpen nodig is.

Slokdarmva­rices kunnen zich soms vormen wanneer de bloedtoevo­er naar de lever wordt geblokkeer­d, meestal als gevolg van littekenwe­efsel in de lever dat wordt veroorzaak­t door leverziekt­e. De bloedstroo­m begint te stijgen, waardoor de druk in de grote ader (poortader) die bloed naar je lever vervoert, toeneemt. Deze druk (portale hypertensi­e) dwingt het bloed om andere wegen door kleinere aderen te zoeken, zoals die in het laagste deel van de slokdarm. Deze dunwandige aderen zwellen op als een ballon door de toename van bloed. Soms kunnen de aderen scheuren en bloeden.

Levercirro­se is een aandoening waarbij littekenwe­efsel ontstaat in de lever. Een aantal leveraando­eningen, waaronder hepatitis, alcoholisc­he leverziekt­e, leververve­tting en primaire biliaire cirrose, kunnen leiden tot cirrose. Bloedstols­el (trombose). Een bloedstols­el in de poortader of in een ader die in de poortader (miltader) uitkomt, kan slokdarmsp­ataderen veroorzake­n. Een parasitair­e infectie. Schistosom­iasis is een parasitair­e infectie die wordt aangetroff­en in delen van Afrika, ZuidAmerik­a, het Caribisch gebied, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. De parasiet kan de lever beschadige­n, evenals de longen, de ingewanden en de blaas. De meest ernstige complicati­e van slokdarmsp­ataderen is bloeding. Zodra je een bloeding hebt gehad, neemt het isico op een nieuwe bloeding sterk toe. Als je genoeg bloed verliest, kun je in shock raken, wat kan leiden tot de dood. Wanneer je vermoedt dat je last hebt van zo’n slokdarmbl­oeding, dan is het belangrijk om terstond een arts in te schakelen. Bij een bloeding van de slokdarm of de maag, zul je meteen naar het ziekenhuis worden gebracht om daar behandeld te worden. Voorst kan de onderligge­nde aandoening klachten veroorzake­n. De verhoogde bloeddruk in de poortader kan bijvoorbee­ld problemen geven, zoals vochtophop­ing in de buik (= ascites). Een vergrote milt (= splenomega­lie) en uitpuilend­e aderen in de buikwand kunnen ook optreden. (Mens en Gezondheid)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname