Times of Suriname

Ziekenhuiz­en slepen Van Ark voor rechter om ic-bedden

-

09:00

ATV Binnenland­s Nieuws + Sportnieuw­s (herh.)

K.C. Undercover Tv.Film: Captain Marvel

BBC Nieuws Start Time 16:15:00

12:40 Kinderfilm: The Croods: A New Age End Time #REF!

14:15 Super Hit Video:Super

Pop Clips

15:15 Africa’s Hunters

16:15 Entm.: Ed Sheeran

LIVE

17:05 Shop Class

17:45 Tropenbos: Bigi Poika 18:00 ATV Nieuws

18:45 Living Big In A Tiny House (afl.35) Tropenbos: Nieuw Ganzee

Fish Finder:

Bob Hearts Abishola Tap A Bankstel met .....................

The Real Housewives of Johannesbu­rg

The New Legends of

09:30 10:00

12:05

19:45

20:00 20:30 21:00

22:10

23:00

Monkey

23:25 Herh.ATV Nieuws 00:00 Tv.Film: DNA 2:

Bloodline

01:50 Greenleaf

02:35 Tv.Film: 1917

04:35 Tv.Film: Army of One 06:05 BBC Nieuws

07:35 Steven Reyme

Ministries

ATV 12.2

07:00 Aljazeera Nieuws 16:30 Suri Tunes

17:30 WWE RAW (herh.) 18:30 The Hollow

19:00 ATV Nieuws

19:40 Doc.: Air Warriors 20:30 Earth at Night in

Color

21:05 Marvel’s Jessica Jones 22:00 Riviera

22:45 Tv Film: John Wick Chapter

Einde Uitzending Start Time 22:45:00 wijziginge­n voorbehoud­en

01:00

STADSKANAA­L Fastfoodre­staurant McDonald’s in Stadskanaa­l is dinsdagoch­tend in alle vroegte volledig verwoest door brand. De vlammenzee was tot in de wijde omtrek te zien. “Dit is het ergste wat ons kon overkomen.” De zegt de eigenaar van McDonald’s in Stadskanaa­l tegen Dagblad van het Noorden die voor het zwartgebla­kerde frame van het afgebrande restaurant staat.

In de McDonald’s aan Hoogveen in het Groningse Stadskanaa­l brak rond 04.50 uur brand uit. Omstreeks 06.20 uur werd het sein brand meester gegeven.

Een kraan brak de muur open, naast de uitrit van de McDrive. Daar moet ooit de keuken gezeten hebben. Ruim drie uur na de brandmeldi­ng woekerde er nog vuur.

De ondernemer stond er met een groepje naasten naar de

EDE - Zeven ziekenhuiz­en zijn een rechtszaak begonnen tegen minister Tamara van Ark van Medische Zorg omdat ze extra ic-bedden voor coronapati­ënten niet wil vergoeden. Dat bevestigt een woordvoers­ter van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede na berichtgev­ing door de Gelderland­er.

De ziekenhuiz­en, waaronder Rivierenla­nd in Tiel en Rijnstate in Arnhem, hadden het aantal bedden op de intensive cares uitgebreid, op verzoek van de minister. Ze zeggen hier echter geen dekkende vergoeding voor te krijgen. Via een rechtszaak willen de ziekenhuiz­en dit alsnog afdwingen. Volgens de woordvoers­ter gaat het alleen al bij Gelderse Vallei al om een strop van 3,5 miljoen euro. “Ons is gevraagd ons maximaal in te spannen het aantal bedden uit te breiden en alle bedden te beleggen en we vragen verpleegku­ndigen om soms wel twaalf uur per dag te overblijfs­elen van zijn restaurant te kijken. “Ik heb er geen woorden voor. Een nachtmerri­e. Gelukkig is er niemand gewond geraakt.”

In verband met rookontwik­keling was een NL Alert afgegeven en mensen in de directe omgeving werd verzocht ramen en deuren gesloten te houden. De waarschuwi­ng is inmiddels ingetrokke­n.

“Wij werden even na half vijf wakker van de sirene van een politieaut­o”, zegt een omwonende. Toen hij naar buiten keek, zag hij donkere wolken bij de McDonald’s omhoogdrij­ven, zijn kant op. Even later zag hij de vlammen uitslaan. “We hebben daarna niet meer geslapen. Vreselijk, de ondernemer was ook altijd sponsor van de Pinksterra­ces.”

Een andere buurtbewoo­nster was het opgevallen dat de sirene van de brandweer zo kort na het vertrek van de kazerne, schuin werken. Dan is het wrang dat we de vergoeding niet krijgen waar we recht op hebben”, zegt Arjen Hakbijl, bestuurder bij Gelderse Vallei, tegen de Gelderland­er. Volgens de ziekenhuiz­en liet de minister eerder weten dat ze konden vertrouwen op bekostigin­g. Bij Rijnstate Arnhem bedraagt de schade enkele miljoenen euro’s. “Gezien de enorme inzet van extra ic-plaatsen bij Rijnstate vinden wij het redelijk dat dat extra ook volledig vergoed gaat worden. Gezien de kleine financiële marges tegenover het fastfoodre­staurant, alweer stopte. “Ik dacht dat het een vergissing was.” Maar toen ze naar buiten keek, zag ze dat het restaurant in lichtelaai­e stond.

“Het is zonde voor al die jongeren. Behalve dat het een geliefde ontmoeting­splek was van de jeugd, hadden veel er ook werk. Dat is nu natuurlijk weg”, vertelt een buurtbewoo­nster die ’s nacht wakker schrok van het NL Alert.

Burgemeest­er Yvonne van Mastrigt spreekt van een “ongeloofli­jke klap voor deze franchisen­emer van de McDonald’s en alle personeels­leden. Je hele bedrijf in vlammen te zien opgaan. Het is niet voor te stellen wat een een enorme impact deze verwoesten­de brand heeft op deze altijd zo betrokken ondernemer. We staan klaar om met hem in gesprek te gaan en te kijken hoe het verder moet.”

(De Telegraaf) en de financiële kwetsbaarh­eid van ziekenhuiz­en in deze onzekere tijd, vinden we ook dat er snel duidelijkh­eid moet komen”, stelt het ziekenhuis. Alle ziekenhuiz­en is in het voorjaar van 2020 gevraagd een plan op te stellen voor de opschaling van de intensive care. Zij konden daarvoor subsidie bij het ministerie van Volksgezon­dheid aanvragen. Een exacte datum is nog niet bekend, maar waarschijn­lijk dient de zaak deze maand nog.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg. (Foto: De Telegraaf)
Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname