Times of Suriname

Zuid-Korea roept Iraanse ambassadeu­r op het matje na incident met tanker

-

ZUID-KOREA - Zuid-Korea roept de Iraanse ambassadeu­r op het matje nadat de Iraanse Revolution­aire Garde maandag een olietanker die onder Zuid-Koreaanse vlag vaart, aan de ketting legde.

Koh Kyung Sok, de leider van het Bureau voor Afrika en het Midden-Oosten, heeft tijdens de ontmoeting met gouverneur Saeed Badamchi zijn ongenoegen over het incident uitgedrukt en een snelle vrijgave van het schip gevraagd, melden de ZuidKoreaa­nse media. De gouverneur meldde volgens de media voor het begin van de ontmoeting dat de 20 bemannings­leden, die zich nog aan boord van het schip bevinden, veilig zijn en het goed stellen.

Iran legde de olietanker aan de ketting omdat die in de Perzische Golf olie lekte. Rederij DM Shipping ontkent de aantijging­en. Volgens de onlinedien­st MarineTraf­fic was de ‘Hankuk Chemi’ met een lading ethanol op weg van Saudi-Arabië naar het emiraat Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. Maar volgens de

Revolution­ale Garde werd het schip naar de havenstad Bandar Abbas (Iran) geleid.

Het incident vindt plaats op een moment dat de spanningen tussen Zuid-Korea en Iran hoog oplopen wegens bevroren Iraanse bankrekeni­ngen in Zuid-Korea, waar volgens de Zuid-Koreaanse media 7 miljard dollar staat. Ze werden geblokkeer­d vanwege de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran. Teheran eist dat de rekeningen weer worden vrijgegeve­n.

De Perzische Golf is al een tijdlang het centrum van een smeulend conflict tussen Iran en verschille­nde westerse staten, vooral dan de Verenigde Staten en GrootBritt­annië. Zeker in de strategisc­he Straat van Hormuz, tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman, zijn er al diverse incidenten geweest. Tot een derde van de olieproduc­tie in de wereld gaat door de Straat van Hormuz. De Zuid-Koreaanse viceminist­er van Buitenland­se Zaken reist zondag naar Iran om de eisen van Iran te bespreken. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname