Times of Suriname

Tien verdachten van aanslagen Brussel komen voor volksjury

-

BELGIЁ Tien van de dertien verdachten van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 moeten voor een volksjury terechtsta­an. Drie van hen worden buiten vervolging gesteld, heeft een speciale rechtbank in Brussel gisteren bepaald.

Bij de aanslagen op het nationale vliegveld bij Zaventem en metrostati­on Maalbeek in Brussel kwamen 32 burgers om en vielen 340 gewonden. Ook stierven drie terroriste­n. Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) had voor twee verdachten, die onderdak aan de terroriste­n zouden hebben geboden, doorverwij­zing naar de correction­ele rechtbank, met beroepsrec­hters, gevraagd.

Maar de rechtbank stuurt ook deze twee broers naar het zogeheten hof van assisen, waar een burgerjury zich over de schuldvraa­g over de zwaarste misdrijven, zoals (poging tot) moord en doodslag, uitspreekt.

De bekendste verdachte is Salah Abdeslam, een in België geboren Fransman die geldt als de enige overlevend­e terrorist van de aanslagen in Parijs, vier maanden voor die in Brussel. Abdeslam werd vier dagen voor de aanslagen in België opgepakt in Brussel, maar beide aanslagen zouden het werk van dezelfde cel ISterroris­ten zijn geweest.

Ook Mohamed Abrini, de ‘man met het hoedje’ die na de aanslag op Brussels Airport wegliep nadat zijn bom niet was afgegaan en door beveiligin­gscamera’s werd gefilmd, moet voor de volksjury verschijne­n. Hij zou eveneens bij de aanslagen in Parijs betrokken zijn geweest.

Het OM heeft gewaarschu­wd dat de procedure met opgeroepen burgers voor het megaproces onwerkbaar dreigt te worden. Voor het proces moeten 12 juryleden en 24 plaatsverv­angers zich zes tot negen maanden lang vrijmaken. Er zijn minstens zevenhonde­rd burgerlijk­e partijen zoals slachtoffe­rs van de aanslagen, familie van omgekomen personen en andere mensen die zeggen schade te hebben geleden door de aanslagen.

Het Belgische proces zal naar verwachtin­g eind 2021 van start gaan. Er is een speciaal, tijdelijk gerechtsge­bouw voor ingericht op de plek van het voormalige hoofdkwart­ier van de NAVO in de Belgische hoofdstad.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname