Times of Suriname

Poetin en Merkel bespreken mogelijke samenwerki­ng vaccinprod­uctie

-

RUSLAND - De Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel hebben in een telefoonge­sprek de mogelijkhe­id besproken om gezamenlij­ke coronavacc­ins te gaan produceren. Dat maakte het Kremlin gisteren bekend. De gezondheid­sministers van beide landen zullen de gesprekken daar rond voortzette­n.

“Kwesties aangaande samenwerki­ng in het bestrijden van de coronapand­emie zijn besproken”, aldus het Kremlin in een verklaring, “met de nadruk op mogelijke vooruitzic­hten op de gezamenlij­ke productie van vaccins”. De Duitse minister van Volksgezon­dheid Jens Spahn kondigde reeds in december aan dat Duitsland in beraad was om met Rusland samen te werken.

Voorlopig is nog wel onduidelij­k over welke vaccins het zal gaan. Rusland gaf in augustus zijn vaccin ‘Sputnik V’ vrij om de bevolking op grote schaal te vaccineren. Ondertusse­n werd nog een tweede vaccin (EpiVacCoro­na) goedgekeur­d in het land. De vaccinatie­campagne in Rusland ging begin 5 december van start en inmiddels werden er maar liefst 800.000 doses verdeeld.

Er werden ook dosissen van het Sputnik-vaccin naar WitRusland, Servië en Argentinië gestuurd, maar Moskou heeft al wel aangegeven niet in staat te zijn om snel voldoende dosissen te produceren. India zal 100 miljoen dosissen van het Russische vaccin produceren en er werden ook partnersch­appen afgesloten met Brazilië, China en ZuidKorea.

Het Kremlin gaf vandaag geen verdere details vrij over de mogelijke samenwerki­ng tussen Rusland en Duitsland. Poetin had in een schrijven naar aanleiding van het nieuwe jaar aan Merkel en aan president Frank-Walter Steinmeier al gesproken over een bilaterale samenwerki­ng. De betrekking­en tussen Berlijn en Moskou verlopen momenteel erg gespannen, mede door de gifaanslag op de Russische opposant Alexej Navalny en een cyberaanva­l op het Duitse parlement in 2015. Rusland ontkent daar iets mee te maken hebben. De Europese Unie heeft Rusland echter sancties opgelegd, waarop Rusland reageerde met reisbeperk­ingen, voornameli­jk tegen Duitse regeringsf­unctionari­ssen.

(HLN)

 ??  ?? Angela Merkel en Vladimir Poetin. (Foto: HLN)
Angela Merkel en Vladimir Poetin. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname