Times of Suriname

Vietnamese journalist­en moeten cel in voor kritiek op regering

-

VIETNAM - In Vietnam zijn drie journalist­en veroordeel­d omdat ze kritiek hadden op de regering. Ze moeten elf tot vijftien jaar de gevangenis in.

De rechtszaak tegen Pham Chi Dung, Nguyen Tuong Thuy en Le Huu Minh Tuan heeft een dag geduurd. Volgens de rechter hebben ze anti-regeringsp­ropaganda verspreid en hebben ze daardoor de nationale veiligheid in gevaar gebracht.

Pham Chi Dung kreeg de hoogste straf. Hij richtte in 2014 een vereniging van onafhankel­ijke journalist­en op en strijdt al jaren voor persvrijhe­id. Hij werkte eerst als ambtenaar bij een ministerie, maar vertrok uiteindeli­jk omdat de regerende Communisti­sche Partij volgens hem niets om het volk gaf. Volgens de Vietnamese autoriteit­en zette de vereniging van Dung aan tot omverwerpi­ng van het regime.

In Vietnam worden langzaam economisch­e en sociale hervorming­en doorgevoer­d, maar de regering accepteert nog altijd geen persvrijhe­id. Later deze maand is het vijfjaarli­jkse congres van de

Communisti­sche Partij. In aanloop daarnaarto­e worden critici hard aangepakt.

Amnesty Internatio­nal heeft hard uitgehaald naar de Vietnamese autoriteit­en. “Als de regering zo zeker is van haar leiderscha­p, moet ze burgerrech­ten en politieke rechten respectere­n en onafhankel­ijke journalist­en toestaan om hun mening te geven in plaats van hun het zwijgen op te leggen met arrestatie­s en lange gevangenis­straffen”, zegt een directeur van de mensenrech­tenorganis­atie.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname