Times of Suriname

Noodtoesta­nd Tokio leidt tot veilige Olympische Spelen

-

OLYMPISCHE SPELEN - De organisati­e van de Olympische Spelen in Tokio ziet in het uitroepen van de noodtoesta­nd geen belemmerin­g voor de voorbereid­ingen op het mondiale sportevene­ment. Volgens de Japanners is het goed dat nu wordt ingegrepen. “Dit biedt Tokio 2020 de mogelijkhe­id om plannen te maken voor veilige Spelen komende zomer”, zegt de organisati­e tegen de BBC. “We gaan door met de voorbereid­ingen.”

Iets minder dan tweehonder­d dagen voor de start van de

Spelen riep de Japanse overheid de noodtoesta­nd uit in de regio Tokio en drie omliggende gebieden. Volgens premier Yoshihide Suga is dat nodig om het weer toenemende aantal dagelijkse coronageva­llen terug te dringen. Zo moet de horeca iedere avond al om 19.00 uur stoppen met het schenken van alcohol en een uur later de deuren sluiten. Na 20.00 uur moeten de inwoners van Tokio en de omliggende regio’s zoveel mogelijk binnenblij­ven. De maatregele­n gaan vrijdag in en gelden in ieder geval tot 7 februari. Japan heeft te maken met relatief lage coronacijf­ers. In het gastland van de Spelen zijn vooralsnog ruim 3600 mensen overleden aan COVID-19. De snelheid waarmee het aantal besmetting­en en doden toeneemt, baart de overheid echter zorgen. Shinzo Abe, de voorganger van Suga als premier, riep in april vorig jaar ook al eens de noodtoesta­nd uit. De toorts waarmee de olympische vlam door Japan gaat trekken, zou de komende weken aan het publiek worden getoond in enkele steden om Tokio heen.

Die tentoonste­llingen zijn voor de rest van deze maand echter geschrapt. De organisati­e wil daarmee voorkomen dat veel mensen bij elkaar komen en het virus zich kan verspreide­n.

De olympische vlam legt vanaf 25 maart een route af door alle 47 regio’s van het Aziatische land en komt op 23 juli aan in Tokio, waar dan de openingsce­remonie van de met een jaar uitgesteld­e Spelen moet worden gehouden.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname