Times of Suriname

Nieuwe COVID-19-variant lijkt echt veel besmetteli­jker te zijn en dat baart wetenschap­pers zorgen

-

In Groot-Brittannië is een nieuwe variant van het coronaviru­s opgedoken, waarvan direct al vermoed werd dat deze weleens besmetteli­jker kon zijn. Inmiddels komt er langzaam maar zeker meer duidelijkh­eid over deze variant, die inmiddels ook in andere landen waaronder Nederland is gesignalee­rd. En het ziet er niet best uit, zo stelt professor Jim Naismith, directeur van het Rosalind Franklin Institute. “Het is echt niet mogelijk om als het om de ernst van deze virusstam gaat, te overdrijve­n.” Naismith reageert hiermee op een nieuwe studie die deze week als pre-print is gepublicee­rd (en dus nog geen collegiale toetsing heeft ondergaan). Het onderzoek wijst uit dat de nieuwe variant die de naam VOC 202012/01 heeft gekregen daadwerkel­ijk besmetteli­jker is. De studie wijst uit dat het reproducti­egetal in het geval van de nieuwe virusvaria­nt wel eens 0,4 tot 0,7 hoger kunnen liggen. Het betekent heel concreet dat mensen met deze variant meer mensen besmetten. En die mensen besmetten op hun beurt ook weer meer mensen, waardoor de besmetting­scijfers hard oplopen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de nieuwe variant in Groot-Britannië opvallend vaak is aangetroff­en onder mensen jonger dan twintig jaar. Maar het is nog te vroeg om te stellen dat zij vatbaarder zijn voor deze variant, zo waarschuwe­n de onderzoeke­rs. Zo wijzen ze erop dat de nieuwe variant in GrootBritt­annië opdook tijdens een lockdown, waarin de scholen echter nog gewoon open waren en jonge mensen dus een grotere kans hadden om besmet te worden.

Hoewel de nieuwe variant besmetteli­jker is, lijkt deze op zichzelf niet gevaarlijk­er te zijn, zo blijkt uit een ander onderzoek, uitgevoerd door Public Health England. De onderzoeke­rs vergeleken hierbij het ziekteverl­oop van besmette mensen met de nieuwe variant met die van mensen die besmet zijn met andere varianten. Het onderzoek wijst uit dat er geen significan­t verschil is tussen de kans die mensen besmet met de nieuwe variant en mensen besmet met andere varianten hebben om in het ziekenhuis te worden opgenomen of door COVID-19 te overlijden.

De nieuwe variant is op zichzelf dus niet gevaarlijk­er dan andere varianten. Toch baart deze nieuwe variant onderzoeke­rs grote zorgen. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat deze veel besmetteli­jker lijkt te zijn dan andere varianten en dus ook een nog grotere belasting voor de zorg kan vormen. “Als we er niet in slagen om de verspreidi­ng van deze nieuwe stam te beperken dan zullen we de NHS (het Britse openbare gezondheid­szorgstels­el, red.) overweldig­en en de gevolgen daarvan zouden heel ernstig zijn.” Hij merkt daarbij op dat het zorgstelse­l nu al overbelast zou zijn geweest als er in november geen lockdown zou zijn afgekondig­d (zie kader).

Dat het coronaviru­s veranderin­gen ondergaat, verbaast niemand. “Alle virussen evolueren”, zo stelt onderzoeke­r Erk Volz, verbonden aan het Imperial College London. Professor Lawrence Young, als viroloog verbonden aan de University of Warwick, onderschri­jft dat. “Varianten van SARS-CoV-2 zijn er al sinds de pandemie begon en zijn het resultaat van een natuurlijk proces dat virussen in staat stelt om zich te ontwikkele­n en zich aan hun gastheren aan te passen. De meeste van deze mutaties hebben geen effect op het gedrag van het virus, maar zo af en toe kunnen ze ertoe leiden dat een virus beter in staat is om mensen te infecteren of beter bestand is tegen de immuunreac­tie van het lichaam.” Terwijl deze nieuwe variant in Groot-Brittannië in steeds meer coronatest­s opduikt, vestigen de Britten hun hoop voor nu vooral op de coronavacc­ins. Het is volgens

Young onwaarschi­jnlijk dat de effectivit­eit van deze vaccins negatief beïnvloed wordt door het rondwaren van deze nieuwe virusvaria­nt. “Maar dat wordt momenteel nog onderzocht.” In afwachting van die onderzoeks­resultaten en de gewenste vaccinatie­graad zit er maar één ding op. “Houd afstand en houd je aan de ingestelde beperkinge­n”, aldus dr. Meera Chand, van Public Health England. Want ook deze nieuwe variant kan het leven zuur gemaakt worden met de bekende coronamaat­regelen, zo benadrukt ook Young. “De standaardm­aatregelen gericht op het verkleinen van de besmetting­skans (handen wassen, mondneuska­pje dragen, afstand houden) voorkomen infectie met deze Britse variant en andere varianten. Samen met een verbeterd surveillan­cebeleid (testen, bron- en contactond­erzoek en isolatie) en het uitrollen van vaccins zullen deze maatregele­n voorkomen dat deze variant (en andere varianten die nog zullen ontstaan) zich verder kan verspreide­n.” (Scientas)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname