Times of Suriname

Santokhi schaft visumplich­t af

-

PARAMARIBO - Het onderste is nog lang niet uit de kan gehaald voor wat betreft de handelsrel­atie tussen Suriname en India. Beide landen zouden veel beter gebruik moeten maken van elkaars potentie en mogelijkhe­den. Het versoepele­n van de visaverpli­chtingen zou volgens president Chandrikap­ersad Santokhi een grote stap in de goede richting zijn. De Surinaamse regering zal de eerste aanzet doen om dit alvast tot het verleden te laten behoren. Santokhi legt hiermee de bal bij de Indiase regering om hetzelfde te doen.

Deze mededeling deed president Santokhi zaterdag tijdens de 16e herdenking van Pravasi Bhartiya Divas waar hij de eregast was. Pravasi Bhartiya Divas is een nationale feestdag in India waarbij wordt stilgestaa­n bij het aandeel van Indiërs in diaspora aan de nationale ontwikkeli­ng van India.

Tijdens de virtuele ontmoeting legde president Santokhi de nadruk op de band van bijna 150 jaar die er tussen Suriname en India is, alsook de bijdrage die contractar­beiders en hun nageslacht hebben geleverd aan de ontwikkeli­ng van Suriname.

Als gelijkwaar­dige partners zouden Suriname en India volgens Santokhi nog meer moeten optrekken op het gebied van handel en commercie. Vanuit Suriname is er in ieder geval behoefte aan Indiase expertise op onder andere het gebied van voedselvei­ligheid. “We hadden een traditie van een welvarende rijstindus­trie. Sommige bekende rijsvariët­eiten werden zelfs geëxportee­rd naar Punjab in India via het internatio­naal erkende rijstonder­zoekscentr­um in Wageningen, Nickerie”, deelde Santokhi mee op de virtuele bijeenkoms­t die ook werd bijgewoond door

Narendra Modi, de premier van India. “Wij kunnen die traditie opnieuw opeisen met moderne technologi­e.”

Santokhi haalde nog een reeks samenwerki­ngsverband­en aan die op dit moment braakligge­nd terrein zijn. Vandaar dat vanuit de Surinaamse kant gepleit wordt voor het opheffen van alle barrières die in de weg zouden staan. De visumplich­t is een daarvan. “Suriname is bereid de eerste stap te nemen om de visumplich­t voor bezoekers uit India af te schaffen”, was de mededeling van de Surinaamse president aan India.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname