Times of Suriname

Eczema herpeticum symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Eczema herpeticum wordt meestal gezien als een complicati­e van constituti­oneel eczeem, waarbij de huid geïnfectee­rd raakt door het herpes simplex virus (HSV). Deze boosdoener is bekend van de koortslip. Mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen eczema herpeticum krijgen, maar het wordt vaker gezien bij zuigelinge­n en kinderen met constituti­oneel eczeem. Andere risicofact­oren voor eczema herpetetic­um zijn psoriasis en ernstige brandwonde­n. De symptomen van eczeema herpetetic­um bestaat uit de aanwezighe­id van met vocht gevulde huidlaesie­s die zweren. Het getroffen gebied is vaak het hoofd- en nekgebied en de romp van het lichaam. De aandoening kan gepaard gaan met koorts, vermoeidhe­id en gezwollen lymfeklier­en. Door toediening van antivirale middelen kan de ernst van de infectie verminderd worden. De prognose voor eczema herpeticum is in veel gevallen goed. Maar de uitkomst is ook afhankelij­k van je algehele gezondheid­stoestand en de ernst van de infectie.

Eczema herpeticum is een complicati­e van constituti­oneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd. Hierbij is de huid geïnfectee­rd met een virus dat ook de bekende koortslip veroorzaak­t: het herpes simplex virus. Het wordt gekenmerkt door koorts en groepen jeukende blaasjes.

Eczema herpeticum staat ook bekend als ‘Kaposi’s varicellif­orme eruptie’ omdat het oorspronke­lijk werd beschreven door Kaposi in 1887. Deze arts vond namelijk dat de tekenen veel weg hadden van waterpokke­n.

Wanneer het herpes simplex virus in een huidlaesie van een persoon met constituti­oneel eczeem terechtkom­t, veroorzaak­t het eczema herpeticum. Het is een ernstige en potentieel levensbedr­eigende infectie. Het komt soms ook voor bij mensen zonder eczeem bij wie de huidbarriè­re getroffen is. Daarom is de term ‘Kaposi’s varicellif­orme eruptie’ beter. De meeste gevallen van eczema herpeticum zijn het gevolg van herpes simplex virus type 1 of 2. Soms zijn er andere virussen in het spel, zoals coxsackiev­irus A16 (de veroorzake­r van hand, voet- en mondziekte, niet te verwarren met mond- en klauwzeer). HSV heeft - net als ieder ander virus - buiten het menselijk lichaam slechts een korte levensduur. Iemand raakt besmet met dit virus door direct huid- of slijmvlies­contact (zoenen, seksueel contact) met een persoon die is geïnfectee­rd of soms ook via bepaalde gebruiksvo­orwerpen. Eczema herpeticum ontstaat meestal tijdens een eerste episode van herpes simplex-infectie (primaire infectie of

Mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen eczema herpeticum krijgen, maar het wordt vaker gezien bij zuigelinge­n en kinderen met constituti­oneel eczeem. Dit komt doordat de huidbarriè­re bij patiënten met constituti­oneel eczeem minder effectief is; de huid is vaak stuk en daardoor vatbaar voor infecties. Atopici lijken voorts verminderd­e immuniteit voor een herpes infectie te hebben. Eczema herpeticum begint met jeukende en/of pijnlijke blaren, die vaak optreden in groepjes. Voorkeursl­ocaties zijn het gezicht en de hals. De (pussige) blaasjes gaan in een later stadium over in korstjes en erosies. In zeldzame gevallen manifester­en de blaasjes zich over het gehele lichaam. Bij een eerste infectie met het virus, voelt de patiënt zich vaak ziek, is er vaak koorts en zijn de lymfeklier­en gezwollen. De laesies genezen over een periode van 2-6 weken. Meestal wordt alleen de huid en andere oppervlakk­ige delen van het lichaam geïnfectee­rd. In zeldzame gevallen kunnen inwendige organen geïnfectee­rd raken, zoals de longen, de lever en de hersenen (herpes-simplex-encefaliti­s).

Het atopisch eczeem, een potentieel dodelijke HSVinfecti­e kunnen ontwikkele­n in de door eczeem aangedane huid, is behandelin­g te allen tijde geboden. De aandoening wordt beschouwd als één van de weinige dermatolog­ische noodgevall­en. Door toediening van antivirale middelen kan de ernst van de infectie verminderd worden. Tegelijk kan het aantal dagen dat de persoon met de infectie rondloopt aanzienlij­k worden bekort. Snelle en adequate behandelin­g met antivirale medicatie doet de kans op een ziekenhuis­opname afnemen. Een secundaire bacteriële huidinfect­ie met stafylokok­ken of streptokok­ken wordt behandeld met een systemisch antibiotic­um. Raadpleeg een oogarts als een ooglid of oog geïnfectee­rd is geraakt of wanneer dit vermoed wordt.

(Mens en gezondheid/Foto:

Huidziekte­n.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname