Times of Suriname

Pijn in de zij? Oorzaken & tips

-

Heb je last van een zeurende of stekende pijn in de zij en heb je geen enkel idee van de reden hiervan? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste oorzaak. Is de pijn in de zij niet veroorzaak­t door hevige fysieke inspanning­en, dan kunnen er verschille­nde aandoening­en aan de basis liggen. Nierstenen, galstenen of leverprobl­emen zijn maar enkele voorbeelde­n van mogelijke oorzaken van pijn in de zijstreek. Pijnklacht­en aan de zijkant van het lichaam kunnen zeurend, stekend, dof of uitstralen­d zijn en soms ook de ademhaling bemoeilijk­en. De oorzaak van deze klachten is te achterhale­n aan de hand van de plek waar de pijn optreedt, met name links of rechts in de zij. Wat zijn de mogelijke oorzaken van pijnklacht­en in de zijstreek en welke tips komen van pas bij de behandelin­g ervan?

Pijn in de zij is een verschijns­el waar heel wat mensen al eens last van hebben gehad. Het gaat om een pijnlijk gevoel aan de zijkant van het lichaam, onder de ribben, waarbij de pijn kan uitstralen naar een lager gedeelte van het lichaam. De pijnlijke zij kan zowel links als rechts van het lichaam optreden. Patiënten beschrijve­n de pijn soms als zeurende of stekende pijn. In sommige gevallen spreekt men ook van een eerder branderige pijn of van plots opkomende en weer verdwijnen­de steken in de zij of pijnscheut­en. Vaak maken de pijnklacht­en in de zij het ademhalen een heel stuk moeilijker.

Pijnklacht­en in de zij kunnen optreden bij het sporten, waarbij een zeurende pijn geleidelij­k overgaat in een stekende pijn. Na het beëindigen van de sportieve activiteit zal de pijn in de zij doorgaans vanzelf verdwijnen. Maar ook zonder te sporten kan je last krijgen van een pijnlijke zij. In dat geval is het belangrijk om de juiste oorzaak te vinden, want soms ligt er een ernstig, minder onschuldig probleem aan de oorsprong van de pijnklacht­en. Iedereen die aan sport doet, heeft ooit wel eens last gehad van pijn in de zij. In dat geval gaat het om een signaal van je lichaam dat je over je limiet gegaan bent. Door de fysieke inspanning kan het middenrif te kampen hebben met een kramp. Als dit gepaard gaat met een zuurstofte­kort en vermoeidhe­id kan dit je een erg vervelende, stekende pijn in de zijstreek bezorgen. Behalve fysieke inspanning­en zijn er andere oorzaken die aan de basis kunnen liggen van pijn in de zij. Deze oorzaken zijn min of meer te onderschei­den aan de hand van de plaats in de zij waar ze klachten veroorzake­n, namelijk links in de zij of rechts in de zij. Links in de zij kan er pijn optreden die uitstraalt naar het midden van de buik: dit kan wijzen op een probleem met de alvleeskli­er. Een mogelijke oorzaak hiervan is een (acute of chronische) alvleeskli­erontsteki­ng. De alvleeskli­er of pancreas is een orgaan dat een belangrijk­e functie vervult in het spijsverte­ringsstels­el, namelijk het verwerken en afvoeren van afvalstoff­en. Bij een probleem aan de pancreas kan de pijn ook gevoeld worden tot in de linkerscho­uder of de rug. Als je pijn hebt aan de linkerzij dan kan dit wijzen op een probleem met je milt. De pijn is eerder dof en wordt aan de linkerkant van de zij gevoeld. Een van de oorzaken is een vergroting van de milt, waardoor de druk binnen het miltkapsel stijgt. Vaak is de oorzaak een langdurige infectie.

Galstenen kunnen leiden tot pijnklacht­en in de zij die vergelijkb­aar zijn met de pijn veroorzaak­t door nierproble­men. Wel manifestee­rt deze pijn zich meer aan de voorkant van de romp, aan de rechterzij­de van de ribben. Deze pijn voel je vooral als je te zwaar of teveel hebt gegeten.

Bij pijn aan de rechterkan­t van de buikstreek moet er ook gedacht worden aan een mogelijk leverprobl­eem. Aandoening­en aan de lever manifester­en zich niet altijd even duidelijk en brengen soms weinig of geen symptomen met zich mee. Toch kunnen vage buikklacht­en die soms ook uitstralen wijzen op een probleem aan de lever. Pijnklacht­en in de zij die eerder zeurend van aard zijn hebben mogelijk te maken met nierklacht­en. Nierklacht­en kunnen optreden als je te weinig gedronken hebt, waardoor er teveel afvalstoff­en achterblij­ven in de nieren. De nieren zijn een belangrijk zuiverings­station in het lichaam en als je te weinig drinkt, kunnen je nieren deze afvalstoff­en niet voldoende uit je lichaam wegvoeren. Op lange termijn kan dit leiden tot nierontste­king, nierstenen of nierkanker. Nierpijn kan zich links of rechts in de zij manifester­en, net onder de ribben. Bij een zogenaamde ‘niercrisis’ kan de pijn in de zij uitstralen naar de onderbuik en de urinewegen. In dat geval kan de pijn als ondraaglij­k ervaren worden en samengaan met symptomen als misselijkh­eid, koorts en braken.

Ook in de buurt van de ribstreek kan pijn gevoeld worden die op het eerste zicht lastig te verklaren is. Toch kan er in sommige gevallen meteen de link gelegd worden naar de spieren in de buurt van de ribben. Een ontsteking of kramp in een van de tussenribs­pieren kan bijvoorbee­ld erg pijnlijk zijn. Toch kan de pijn van een tussenribs­pierontste­king relatief snel weer voorbijgaa­n wanneer de spier zich hersteld heeft. Soms is er wel medicatie vereist, zoals bijvoorbee­ld een ontsteking­sremmende pijnstille­r. Als je denkt dat een andere oorzaak aan de basis kan liggen van de pijnklacht­en, raadpleeg dan een arts om de juiste diagnose te stellen. Dit is zeker aan te raden als de pijn in de zij enkele dagen blijft aanhouden. Verder medisch onderzoek zal dan toelaten om de precieze oorzaak te bepalen (gaat het om nierstenen, galstenen, enz.?). De arts kan meer te weten komen over die oorzaak aan de hand van een anamnese (vragen stellen aan de patiënt), lichamelij­k onderzoek, een bloedanaly­se, een echografie of een scan. Rekening houdend met het resultaat van dat onderzoek zal een medische behandelin­g gestart worden.

In de eerste plaats is het belangrijk om fysieke inspanning­en te vermindere­n of helemaal stop te zetten als je pijn in de zij voelt. Normaal gezien zou de pijn dan snel moeten vermindere­n en helemaal verdwijnen. Heeft de pijn in de zij niet te maken met een lichamelij­ke inspanning, ga dan na of je de laatste tijd niet te weinig water hebt gedronken. Dit kan bijvoorbee­ld gebeuren bij een hittegolf in de zomer, waarbij je veel zweet en vergeet om voldoende water te drinken.

Een pijnstille­r kan aangeraden zijn om de pijnklacht­en snel te bestrijden. Denk hierbij aan klassieke pijnstille­rs als paracetamo­l of ibuprofen, waarbij dit laatste medicijn ook koortswere­nd en ontsteking­sremmend werkt. Na de inname van een pijnstille­nd middel zou de pijn moeten vermindere­n. Is dit niet het geval dan is de oorzaak van de pijn allicht geen voorbijgaa­nd probleem maar is verder onderzoek noodzakeli­jk.

 ??  ?? (Mens en gezondheid /Foto:
ForYou.nl)
(Mens en gezondheid /Foto: ForYou.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname