Times of Suriname

Regering wil ruim 10.000 verloren banen vanwege COVID-19 reactivere­n

-

PARAMARIBO – Ruim 10 duizend personen zijn vanwege COVID-19 hun baan kwijtgeraa­kt in Suriname. De regering heeft hiervoor in het Crisis en Herstelpla­n een werkwijze bedacht om ruim SRD 300 miljoen te investeren om dit probleem te verhelpen. “Met een noodfonds van SRD 300 miljoen wordt verwacht dat deze jobs grotendeel­s gereactive­erd kunnen worden, oftewel een investerin­g van SRD 30 duizend (ongeveer USD 2.000) per arbeidspla­ats. Deze jobs zijn relatief makkelijk weer te reactivere­n, omdat het niet om een nieuwe investerin­g gaat, maar om een doorstart van een bestaand bedrijf (waar de investerin­gen dus reeds zijn gepleegd)”, staat in het plan.

Naast het reactivere­n van de vanwege COVID-19 10 duizend verloren banen is er ook een plan opgezet om net zoveel nieuwe arbeidspla­atsen te creëren. Een nieuwe arbeidspla­ats kost op basis van de Sociaal Economisch­e Raad (SER) uitgereken­de cijfers gemiddeld een investerin­g van USD 30 duizend. Door het aantrekken van lokale en buitenland­se investerin­gen (Foreign Direct Investment), verwacht de regering dat er lokale investerin­gen van USD 185 miljoen zullen plaatsvind­en naast (niet-olie gerelateer­de) investerin­gen van minstens

USD 500 miljoen per jaar. Dit zal tot gevolg hebben dat naast het reactivere­n van de 10 duizend verloren banen, er op jaarbasis 11 duizend nieuwe banen erbij komen plus nog duizend als effect van de public investment­s. Maar een groot probleem is dat het onderwijs goed moet worden afgestemd op wat de arbeidsmar­kt wil, zodat de FDI meer arbeidspla­atsen in Suriname kan scheppen en het geld niet allemaal terugvloei­t naar het buitenland. Ook hiervoor is er een plan opgezet om de nodige investerin­gen in de onderwijss­ector te plegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname