Times of Suriname

Utrecht wil einde maken aan veel te vroege inschrijvi­ng voor basisschoo­l

-

UTRECHT- Er komt vrijwel zeker een centraal inschrijfs­ysteem voor alle basisschol­en in Utrecht waar ouders kinderen moeten aanmelden die voor het eerst naar school gaan. De gemeente en schoolbest­uren willen op deze manier alle ouders dezelfde kans geven om hun kind op een school van hun voorkeur geplaatst te krijgen. Nu heeft elke school nog een eigen aanmeldfor­mulier. Vooral hoogopgele­ide ouders in Utrecht schrijven hun kinderen vaak veel eerder in dan is toegestaan, waardoor andere kinderen nooit een plek bemachtige­n op een populaire school. Basisschol­en overtreden hiermee de wet omdat kinderen pas mogen worden aangemeld als ze drie jaar oud zijn.

Populaire basisschol­en waren soms al jaren van tevoren ‘volgeboekt’. Een wetswijzig­ing uit 2014 had daar een eind aan moeten maken, maar in de praktijk bleven de schaduwlij­sten in Utrecht bestaan.

“Ouders worden daardoor geregeld doorverwez­en naar andere scholen”, zegt Guido Walraven van het Kenniscent­rum Gemengde Scholen, dat vorig jaar onderzoek deed naar die schaduwlij­sten. “Dat kan een oprecht advies zijn, omdat het kind daar beter op zijn plek is. Maar het kan ook gaan om een soort voorselect­ie, waarbij ouders het gevoel wordt gegeven dat hun kind niet welkom is.”

Het nieuwe inschrijvi­ngssysteem in Utrecht moet dat voortaan voorkomen. Onder meer de basisschoo­lkoepels SPO Utrecht (38 scholen), Stichting PCOU (30 scholen) en de Katholieke Scholensti­chting Utrecht (24 scholen) werken mee aan de voorgestel­de aanpassing. De nieuwe aanpak wordt nog voorgelegd aan alle scholen en de gemeentera­ad en zou na de zomervakan­tie in kunnen gaan.

“Wachtlijst­en en vooraanmel­dingen behoren straks tot het verleden”, stelt de Utrechtse wethouder Anke Klein van Onderwijs. Via het centrale systeem kunnen ouders hun kinderen aanmelden voor meerdere basisschol­en. Als er meer aanmelding­en dan plekken zijn, worden eerst de kinderen met voorrang geplaatst. “Denk hierbij aan kinderen die al een broertje of zusje op die school hebben.”

Het nieuwe systeem in Utrecht wordt het meest gecentrali­seerde systeem tot nu toe, maar helemaal nieuw is het niet. Onder meer Amsterdam, Nijmegen en Deventer werken al met een centraal aanmeldsys­teem, zegt Walraven van het Kenniscent­rum Gemengde Scholen.

Nijmegen probeert actief om meer gemengde scholen te creëren door bij wachtlijst­en te kijken naar de achtergron­d van leerlingen. “Maar dat is het vierde criterium”, relativeer­t Walraven. “En zodra ze daar zijn aangekomen, hebben alle kinderen al een plekje gekregen.” ( NOS)

 ??  ?? Noodopvang.
( Foto: NOS)
Noodopvang. ( Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname