Times of Suriname

Eerste uitslagen Uganda wijzen op overwinnin­g president Museveni

-

UGANDA Met 29 procent van de stemmen geteld gaat president Museveni van Uganda aan kop in de race om het presidents­chap van zijn land.

Volgens persbureau AP heeft hij zo’n 63 procent van het aantal getelde stemmen gekregen. Zijn voornaamst­e tegenstand­er, de populaire zanger Bobi Wine, blijft steken op 28 procent. AP baseert zich op cijfers van het kiescolleg­e. Van welke stembureau­s de cijfers komen, is niet duidelijk. Museveni heeft veel aanhang op het platteland. Wine is vooral populair onder jongeren in de steden.

Ruim 17 miljoen mensen konden gisteren stemmen op een nieuwe president. In de hoofdstad Kampala werden tientallen mensen opgepakt die het verloop van de verkiezing­en in de gaten wilden houden. Volgens Wine zijn de verkiezing­en frauduleus verlopen. De kiescommis­sie zegt dat hij met bewijzen voor fraude moet komen.

Met name aanhangers van Wine wilden het stemmen controlere­n omdat ze vermoeden dat de 76jarige Museveni zich schuldig maakt aan fraude. De president is al sinds 1986 aan de macht. Museveni wordt verweten de torenhoge werklooshe­id en corruptie niet aan te pakken.

“Ondanks de fraude en het geweld, ziet het er goed uit”, twitterde Wine, waarmee hij aangaf zeker te zijn van de winst.

Museveni heeft vooralsnog niet gereageerd op de voorlopige uitslag. De definitiev­e uitslag wordt morgen verwacht. “Een grote groep jongeren zal teleurgest­eld zijn, met kans op geweld”, zei correspond­ent Elles van Gelder eerder. (NOS)

 ??  ?? De stemmen worden geteld. (Foto: NOS)
De stemmen worden geteld. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname