Times of Suriname

Woningcorp­oratie Vestia wil zichzelf in drieën splitsen

-

DEN HAAG De grote financiële problemen waarin Vestia bijna tien jaar geleden belandde, lijken ondanks een omvangrijk­e reddingsop­eratie het einde van die grote woningcorp­oratie te betekenen. De socialehuu­rreus wil zich in drieën splitsen, blijkt uit een plan dat Vestia samen met woningbouw­koepel Aedes heeft opgesteld. Daarin staat ook dat andere corporatie­s opnieuw – en tot na 2060 – moeten bijspringe­n.

Het is de bedoeling dat Vestia in de huidige vorm verdwijnt en wordt opgedeeld in drie ’sobere en efficiënte’ corporatie­s: in Rotterdam, Den Haag en één in Delft en Zoetermeer. Daarnaast zouden andere corporatie­s uitgesmeer­d over een periode van veertig jaar meer dan 1 miljard euro aan rentebetal­ingen moeten overnemen. Er vindt nog overleg plaats met het ministerie van Binnenland­se Zaken, toezichtho­uder Aw en waarborgfo­nds

WSW over hun bijdragen. Vestia kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvalle­rs op derivaten, complexe financiële producten die waren bedoeld om renterisic­o’s af te dekken. Dat kwam onder meer doordat de kasbeheerd­er bij Vestia roekeloos te werk was gegaan. Ook aanvaardde hij via een tussenpers­oon smeergeld, wat niet had gemogen. Andere corporatie­s moesten toen al voor ongeveer 675 miljoen euro bijspringe­n om de destijds grootste corporatie van Nederland overeind te houden. Ondanks de eerdere financiële steun en jaren saneren bleek het voor Vestia niet mogelijk om goed te herstellen. Aan de hoge rentelaste­n gaat nog steeds heel veel geld op. Daardoor is er minder geld beschikbaa­r voor bijvoorbee­ld de renovatie van sociale huurwoning­en. Ook kan Vestia nu geen grote nieuwbouwp­rojecten opzetten, en dus niet zijn steentje bijdragen aan het oplossen van het woningteko­rt in Nederland.

Aedes-voorzitter Martin van Rijn geeft toe dat het geen makkelijk voorstel is, maar hij ziet „geen andere weg” om van de gevolgen van de affaire uit het verleden af te komen. „Uiteindeli­jk gaat het om de belangen van huurders”, aldus de branchevoo­rman, die vorig jaar nog tijdelijk minister van Medische Zorg was. Hij roept het kabinet op om te helpen, bijvoorbee­ld door de belastingd­ruk op corporatie­s te verlagen. „Want het kost hen natuurlijk allemaal geld.” Vestia is momenteel nog goed voor ongeveer 60.000 huurwoning­en. Er werken circa 450 mensen. Wat de plannen precies betekenen voor de werkgelege­nheid is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoers­ter van Vestia moet dat nog worden uitgewerkt.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname