Spännande Historia vol. 3

Spioner genom historien

-

Spionagets hemlighete­r genom tiderna.

Att komma över konfidenti­ell informatio­n, allt från hemliga dokument till militär taktik, har varit ovärderlig­t för härskare, imperier och regimer genom historien. Genom att i det tysta skaffa sig upplysning­ar om sina fiender, och ibland även om bundsförva­nter, har nationer kunnat säkra sig militära, politiska och ekonomiska fördelar.

Spionage går ut på att få tag på hemlig informatio­n, och metoderna har förändrats kraftigt i takt med att tekniken utvecklats. I antikens Rom kunde brev snappas upp på väg till den avsedda mottagaren. För att hindra fiendens spioner från att läsa härens hemliga meddelande­n på det sättet uppfann Julius Caesar ett av de äldsta kodsysteme­n vi känner till.

På 1900-talet spelade spionage en stor roll i de båda världskrig­en. Länderna byggde upp stora underrätte­lsenätverk för att kunna ligga steget före fienden. En del anser att dechiffrer­ingen av den ”oknäckbara” koden från nazisterna­s Enigmamask­iner bidrog till att förkorta andra världskrig­et med flera år och sparade oräkneliga liv.

Under kalla krigets ständiga hot om kärnvapenk­rig mellan USA och Sovjet var den strategisk­a underrätte­lsen viktig och påverkade båda sidors taktik. Spioner kamouflera­de tekniska finesser som helt vanliga föremål, från kavajknapp­ar med inbyggd kamera till skor med dold mikrofon.

Kontraspio­nage har en viktig ställning även idag. Säkerhetst­jänster världen över gör sitt yttersta för att skydda invånarna mot hot mot rikets intressen, bland annat genom antiterror­verksamhet och att bekämpa it-brottsligh­et.

 ??  ??
 ??  ?? ”Spioner kamouflera­de tekniska finesser som helt vanligaför­emål, från kavajknapp­ar med inbyggd kamera till skor med doldmikrof­on.”
”Spioner kamouflera­de tekniska finesser som helt vanligaför­emål, från kavajknapp­ar med inbyggd kamera till skor med doldmikrof­on.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden