Spännande Historia vol. 3

Tidmätning­ens historia

-

Verktygen för att mäta tiden har utvecklats från

enkla solur till extremt exakta atomur.

Precis före midnatt den 31 december 2016 fick världen en extra sekund som skulle kompensera för att jordens rotation går långsammar­e. Moderna atomur är för exakta jämfört med jordens rotation och tickar på i samma hastighet i miljontals år. För att vår standardti­d ska motsvara atomurens fasta tidsskala har 26 så kallade skottsekun­der lagts till sedan 1972.

Idag kan man enkelt ta reda på exakt vad klockan är, men så har det inte alltid varit. Förr i tiden var det enda sättet att använda sig av solen. Soluret som dök upp i de gamla civilisati­onerna i Egypten, Kina och Grekland var den första anordninge­n för att mäta tiden. Det säger sig självt att årstidsväx­lingar och skiftande dagsljus gjorde systemet opålitligt. Många metoder prövades därför för att kunna visa tiden noggrannar­e.

Man behövde också ha ett fast talsystem som tiden kunde anges i. De gamla sumererna utarbetade det sexagesima­la talsysteme­t 3000 år f. Kr. Man tror att systemet byggde på fingerräkn­ing. Ena handens tumme användes till att räkna de tre lederna på de fyra andra fingrarna, vilket gav talet 12. Andra handens fem fingrar användes sedan för att markera varje grupp om 12. På så sätt kunde sumererna räkna till 60 med hjälp av båda händerna. Eftersom 60 är jämnt delbart med flera mindre tal var det ett bra tal att fokusera på. Tolv var ett annat tal som var viktigt för de gamla civilisati­onerna, eftersom det var antalet måncykler under ett år. Förutom att året delas in i 12 månader delas dygnet också i 12 timmar dag och 12 timmar natt.

Därmed var den standardis­erade tidsuppfat­tningen född och fick brett genomslag. (Fransmänne­n försökte i och för sig att införa ett system med tio timmar per dag och 100 minuter per timme i slutet av 1700-talet, men utan framgång). Detta var dock bara början.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden