Spännande Historia vol. 3

Glasmålnin­gar

-

Läs om hur medeltiden­s konstnärer smyckade kyrkor, katedraler och andra byggnader med färgstarka fönster.

Skiss

Först gör man en skiss där man ritar hela fönstret och bestämmer varje glasskivas färg och form. Sedan smälts glaset vid 1 600 grader, kyls ner och valsas till tunna ark innan mönstret ristas in och glaset görs klart att skära.

Mönstret sätts samman

Man använder en blylist till att sätta samman glasbitarn­a och skissen används som mönster. Blyet är väldigt formbart och lätt att fästa runt de olika glasbitarn­a. När alla fälten är på plats löder man samman kanterna så att man får en sammanhäng­ande glasskiva.

Bitarna skärs till

Glaset grovskärs i rätt storlek med järnverkty­g och läggs på ett mönster av papper. Alla vassa kanter slipas ner tills de är släta. Bitarna kan nu dekoreras med en blandning av metalloxid­er och krossat glas. En mängd olika penslar används för att skapa olika strukturer. Sedan fixeras färgen i en torkugn.

Verket fullbordas

Fönstret fixeras med halvfuktig cement som består av krossad kalk och olja, så att bitarna håller sig på plats. Krita eller sågspån påförs också för att torka glasskivan innan det färdiga fönstret borstas av för att avlägsna överflödig cement.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden