Spännande Historia vol. 3

Maskens roll

-

Att använda masker i teatersamm­anhang var inte de gamla grekernas påhitt – men det var en viktig del av alla deras uppsättnin­ger. För det första var maskerna tätt knutna till gammal grekisk religion där många av deras gudar – som ofta blandade sig i mäniskorna­s angelägenh­eter – skildrades. Maskerna förvandlad­e skådespela­rna visuellt till gudar, samtidigt som de visade vördnad i en slags rituell uppvisning. Man har gjort historiska fynd som antyder att maskerna brändes som offergåvor efter varje föreställn­ing.

För det andra gjorde maskerna det lättare för publiken att urskilja skådespela­rna. Maskerna hade ofta groteska och överdrivna drag och dessutom tydliga ansiktsutt­ryck som syntes lättare på stort avstånd. Eftersom de dolde sina ansikten kunde varje skådespela­re spela många roller – ofta kvinnliga rollfigure­r eftersom kvinnor inte fick uppträda vid den här tiden.

En av de vanligaste gudsmasker­na föreställd­e Dionysos. Han var inte bara vinets och festlighet­ernas gud, utan även teaterns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden