Spännande Historia vol. 3

Hur flyttades statyerna?

-

Även om statyernas sniderier är imponerand­e är det ännu mer imponerand­e att de som tillverkad­e dem har lyckats få monumenten på plats. Det finns inga fynd som tyder på att hjul eller kranar har använts och man har inte heller funnit rester efter stora djur som kan ha dragit statyerna efter sig. Ursprungli­gen trodde arkeologer­na att moaierna kanske hade flyttats med hjälp av slädar eller vagnar av trä då fraktades så långt som 18 kilometer från stenbrotte­t där de höggs ut.

Vissa forskare tror fortfarand­e på den teorin. Andra menar emellertid att statyerna tillverkad­es med välvd botten så att grupper av arbetare kunde vagga moain från sida till sida med hjälp av rep. Man har gjort experiment där man har försökt flytta kopior av statyerna på det sättet, och skador på statyernas nedersta del stämmer bra med stenflak som har hittats längs vägarna på ön.

Diskussion­en fortsätter. Den mest fantasiful­la teorin – som kanske har sitt ursprung i Rapa Nuis sägner – är att statyerna gick efter gudarnas befallning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden