Spännande Historia vol. 3

Arvet efter Manhattanp­rojektet

-

Efter andra världskrig­ets slut fortsatte USA med provspräng­ningar av kärnvapen. Världen hade aldrig förr skådat ett vapen med sådan kapacitet för snabb och fullständi­g förintelse och fler länder gav sig in i kärnvapenk­applöpning­en. De rustade sig med egna vapen för att avskräcka andra kärnvapenm­akter från att angripa.

Sovjetunio­nen kunde tack vare informatio­n från spionen Klaus Fuchs testa sin första atombomb i Kazakstan 1949. Storbritan­nien detonerade sin Hurricane 1952, Frankrike följde efter med Blue Gerbil 1960 och Kina genomförde sitt första kärnvapent­est 1964.

Amerikaner­na skyndade sig också att utveckla vätebomben. Den sprängdes i Stilla havet 1952 och utplånade ön Elugelab fullständi­gt. Med ännu mer informatio­n från Fuchs konstruera­de Sovjetunio­nen en egen vätebomb på 58 megaton som sprängdes 1961.

1968 enades USA, Sovjet och Storbritan­nien om ett ickespridn­ingsavtal för att begränsa kärnvapens­pridningen. De förespråka­de också fredlig användning av kärnteknik som kunde bidra till utveckling­en av nya tekniker med potentiell­a fördelar för många, som kärnkraft och kärnmedici­n.

 ??  ?? Kärnkrafte­n står idag för mer än tio procent av världens energibeho­v.
Kärnkrafte­n står idag för mer än tio procent av världens energibeho­v.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden