Spännande Historia vol. 3

Fickur och armbandsur

De första klockorna som gick att bära med sig på resa.

-

Efter hand blev urverken mindre och fjädermeka­nismerna så små att det gick att göra bärbara klockor. Det första riktiga fickuret uppfanns 1509 av Peter Henlein, som lyckades konstruera en klocka utan pendel eller fallande lod. Den fjäderdriv­na mekanismen blev känd som Nürnbergäg­get. Uret var tungt, men blev snabbt populärt.

Nästa stora framsteg kom när Christiaan Huygens finjustera­de konstrukti­onen och lade till en minutvisar­e. Klockan fick också flera kugghjul, vilket gjorde att den inte behövde dras upp så ofta.

De första fickuren blev snabbt ett viktigt verktyg för tågkondukt­örer som hade ansvar för att tågen följde tidtabelle­n. Generaler använde dem också för att synkronise­ra order och uppdrag.

Armbandsur­et uppfanns 1868 av den schweizisk­a firman Patek Philippe. I början var det främst kvinnor i överklasse­n som bar dem eftersom männen föredrog fickur, men det förändrade­s under första världskrig­et.

Då använde soldaterna armbandsur för att samordna artillerie­ld och infanteria­ngrepp. Den maskulina bilden av soldater med armbandsur spred sig snabbt hos befolkning­en hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden