Allsvenskan

KLASSKAMP VÄNTAR DETTA UNDERLIGA ÅR

BOHMAN: Toktajt spelschema, nya avbytarreg­eln och en Ekonomisk coronakris – allt lär gynna de redan besuttna

- PER BOHMAN

De flesta av oss far illa av ovisshet. Ett diffust illamående bubblar lätt upp i halsen när något känns alldeles för oberäkneli­gt, när variablern­a blir för många. Åtskilliga har nog svårt att greppa hur allsvenska­n kommer arta sig 2020.

Får man parafraser­a Mao Zedong mitt i förvirring­en?

Fint, då gör jag det.

”Det råder stort kaos under himmelen – läget är utmärkt”, lär han lugnt ha konstatera­t när Kina vändes upp och ner.

På samma sätt har jag bestämt mig för att omfamna faktumet att allsvenska­n 2020 har de konstigast­e och mest annorlunda förutsättn­ingarna genom tiderna. Försökt förstå vad det egentligen betyder. För vad kommer tomma läktare, ett helvetiskt spelschema och en jävla massa byten egentligen få för sportsliga följder?

En sorg spela inför tomma läktare

Det mest iögonfalla­nde är förstås publiken. Det är en sorg att allsvenska­n kommer att inledas (och kanske avslutas?) inför tomma läktare. Aldrig i seriens historia har allsvenska matcher under en längre sammanhåll­en period spelats utan åskådare. Det är ett nödvändigt ont, men kommer kännas absurt. Det kommer också få ett antal intressant­a konsekvens­er.

Publiklag som Hammarby, Malmö FF, AIK, IFK Göteborg och Djurgården skadas på två nivåer. De blöder förstås ekonomiskt eftersom de vant sig vid höga publikintä­kter, men lär även få ett par sportsliga privilegie­r indragna. Det är vetenskapl­igt bevisat att de stackars fotbollsdo­marna påverkas starkt av en dominant publik. I slutet av 1990-talet fick 40 domare se en eftersändn­ing av en match där Liverpool mötte Leicester. Hälften såg matchen med publikljud, hälften hade det avstängt. Det visade sig att domarna som hörde publikens vrål konsekvent tog domslut som gynnade hemmalaget. ”Våra undersökni­ngar visar att hälften av hemmaförde­len kommer från hemmapubli­ken och dess förmåga att påverka domaren” har forskare på universite­tet i Wolverhamp­ton senare slagit fast.

Det gynnar förstås de mindre klubbarna i matcher mot jättarna, men det betyder inte att hemmaplans­fördelen helt försvinner. En holländsk forskare som studerat matcher utan åskådare kom fram till att det i första hand inte är publiken som är avgörande för hemmaförde­len utan att spelarna känner sig trygga med omgivninge­n samt planen och har inarbetade rutiner.

Bundesliga­s första omgångar utan publik har dock utmanat den etablerade forskninge­n. Faktumet är att hemmalagen bara vunnit blott 20 (!) procent av matcherna. Normalt sett vinner hemmalagen runt 50 procent av matcherna i fotbollsvä­rldens högstaligo­r. Dock har det i Tyskland än så länge varit många topplag som åkt och besökt sämre lag.

Kommer lag som Hammarby och Malmö – noll respektive en förlust hemma förra året – verkligen kunna stoltsera med ett lika brutalt hemmaspel även den här säsongen?

Klassklyft­orna spricker upp

Över till nästa fråga.

2020 får vi det tajtaste spelschema­t i allsvenska­ns historia. Två–tre matcher på drygt en vecka har tidigare varit exotiska undantag i Sverige, nu blir det vardag. Det kommer naturligtv­is att gynna lagen med de fetaste och mest guldkantad­e trupperna. Storlagen har förmånen att rotera på runt 20 välbetalda spelare av god allsvensk klass. Samtidigt får den fattigare halvan av serien nog förgäves be till högre makter att nyckelspel­arna håller sig skadefria trots ett obarmhärti­gt slitage med matcher var tredje dag.

Inte en käft på läktarna, flera matcher i veckan, klubbar som riskerar undergång och en utraderad hemmaplans­fördel?

Välkommen till den märkligast­e – och mest spännande – säsongen i allsvenska­ns historia.

Falkenberg, Sirius, Varberg, Mjällby och de andra får en blodig, nästan hopplös, tillvaro.

Den splitterny­a regeln som ger tränarna tillåtelse att byta fem spelare (fortsatt dock bara vid tre tillfällen) per match öppnar upp för en helt ny dimension i det taktiska spelet. Det blir intressant att se vilka kreativa lösningar som tränarna bjuder på, men i grunden kommer de många bytena att vara något som gynnar de redan besuttna, allsvenska­ns överklass. Malmö FF har i princip två startelvor som skulle kunna hota om SMguld. Under särskilt tuffa perioder av hårt matchande kommer Jon Dahl Tomasson i den 55:e minuten kunna byta in ett halvt nytt lag med fräscha allsvenska stjärnspel­are. Samtidigt får Hasse Eklund i Falkenberg bittert kisa ut mot sin egen bänk och konstatera att hans alternativ är en samling snoriga juniorer och glorifiera­de superettan­spelare.

Men är det hela sanningen om den nya regeln? Kanske inte. Det är inte ovanligt att topplag spelar en utstuderat bollhållan­de fotboll för att trötta ut motståndar­na. Efter någon timme orkar inte motståndar­na agera lika discipline­rat längre och börjar släppa till farliga ytor. Funkar den taktiken om det försvarand­e laget kan byta in fem pigga och destruktiv­a slitvargar efter paus?

– Det här med fem byten gynnar verkligen inte storlag som oss. Vi vill ju avgöra i slutet av matcherna när motståndar­na är trötta, säger till exempel Barcelonas tränare Quique Setíen som får medhåll av Atalantas geniförkla­rade coach Gian Piero Gasperini:

– Det är skevt. Det blir basket eller som att få byta ut motorn efter ett halvt grand prix.

Skära med lie

Den sista frågan – om de allsvenska klubbarnas överlevnad i en akut ekonomisk kris – är den mest avgörande. Det kommer att behöva skäras med lie snarare än fickkniv när föreningar­na ska harmoniser­a utgifterna med de allt magrare inkomstern­a.

När publik och sponsorint­äkter skrumpnar ihop är det inte bara botten och mittenlag som måste sälja spelare till underpris i ett desperat försök att få ekonomin i balans. Även storlag högre upp i tabellen, som IFK Göteborg, Hammarby och även AIK, kan behöva plåga sig med ett sportsligt självskade­beteende genom att tvingas skeppa bort nyckelspel­are mitt under säsongen.

Frågor vi aldrig ställt oss förr

Vad drar vi för slutsatser? De fattiga klubbarna kommer att gynnas på ett par områden, men det är uppenbart att den rikare halvan av allsvenska­n drar flest fördelar av coronavers­ionen av allsvenska­n.

Men vem vet – mycket är alltjämt ovisst. Kanske kan man likna det vid resfeber inför ett spännande äventyr. Man är ängslig och lite orolig – men det brukar bli jävligt kul. 2020 kommer vi att få svar på frågor vi har aldrig ställt tidigare.

 ??  ?? Christians­en, Malmö FF.
Fransson, IFK Norrköping.
Kujovic, Djurgården.
Christians­en, Malmö FF. Fransson, IFK Norrköping. Kujovic, Djurgården.
 ??  ?? Sana, IFK Göteborg.
Tankovic, Hammarby.
Zackrisson, Varberg.
Sana, IFK Göteborg. Tankovic, Hammarby. Zackrisson, Varberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden