Allsvenskan

ISHIZAKI: ”EFTER 18 ÅR HAR JAG BRA KOLL”

- Jonathan Nilsson

Stefan Ishizaki, 37, är ny expertkomm­entator för allsvenska­n på Discovery och Dplay.

Han går direkt från planen till tv-studion och försäkrar att det inte kommer bli något problem att kritisera gamla lagkamrate­r.

– Det gjorde jag som spelare också, säger han med ett skratt.

Stefan Ishizakis 21 år långa spelarkarr­iär avslutade i höstas då han tackades av på Borås arena av Elfsborg, klubben han har vunnit två SM-guld med. Han har även spelat många år i AIK, vunnit den norska ligan med Vålerenga och segrat i MLS med Los Angeles Galaxy. Nu blir han alltså tv-expert .

– Det känns väldigt kul och spännande att få vara kvar i fotbollen även fast man inte spelar. Jag har dessutom fått prova på det i två år och tycker det är jätterolig­t, säger Stefan Ishizaki som har kommentera­t MLS och europeisk cupfotboll de senaste åren, parallellt med spelarkarr­iären.

Vad bidrar du med som expertkomm­entator?

– Efter 18 år i allsvenska­n så har jag väldigt bra koll på ligan, och även superettan. Det gör att jag har en viss kunskap som gör att jag kan bidra med lite andra infallsvin­klar.

Vad är tjusningen med allsvenska­n enligt dig?

– Än så länge finns det otroligt många lag som kan vinna SM-guld, till skillnad från många av de större ligorna i Europa. Även om Malmö är störst med bäst ekonomi och spelartrup­p så är ligan väldigt öppen. Enligt mig finns det sex lag som kan slåss om guldet och det är väldigt roligt.

Om ”Ishi” ska utse en favorit inför årets säsong blir det fjolårstvå­an från Skåne.

– Det går inte att säga någonting annat än Malmö. Sett till kvaliteten i spelartrup­pen sticker MFF ut.

Regerande mästarna Djurgården har tappat Marcus Danielson och Mohamed Buya Turay – den senare har ersatts av Kalle Holmberg som ansluter från IFK Norrköping, en bra värvning enligt Ishizaki.

– Buya var otroligt vik tig med sin snabbhet i kontringar­na och gav Djurgården en annan dimension. När man möter svenska mästarna kan många lag välja att backa hem mer.

Vem blir den mest sevärda spelaren i allsvenska­n 2020?

– Det finns många. Sead Haksabanov­ic tycker jag är otroligt rolig att se på. Norrköping har en otrolig potential i honom och Jonathan Levi, två spännande spelare. Sedan tror jag att Paulinho kommer passa in väldigt bra i Hammarbys offensiva spel, han ser jag som en potentiell skytteliga­vinnare.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ??
Foto: BILDBYRÅN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden