Allsvenskan

I PANDEMINS SPÅR

- Henrik Lundgren

Coronapand­emin satte stopp för den allsvenska våren – och tvingade ledarna i varje klubb att helt lägga om träningsup­plägget.

Först för en vår helt utan matcher. Nu för en sommar med bara matcher.

– Det är en jätterolig utmaning, men det pirrar lite i magen också. Vi vet ju inte var vi står jämfört med de andra lagen, säger Rickard Engström, fys- och assisteran­de tränare i Helsingbor­g.

Drygt 60 dagar efter den tilltänkta premiären har fotbollen fått klartecken till spel. Men det är en ny situation lagen ställs inför efter att de inte spelat en match på drygt tre månader.

– Vi brukar ha en lång försäsong i Sverige, men nu är det någon form av världsreko­rd. Men samtidigt har vi kunnat utnyttja tiden till att kunna slipa mer på vår spelidé än vad det funnits möjlighete­r till annars, säger IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.

Rickard Engström lämnade i höstas jobbet som fystränare i Öster för att i stället bli assisteran­de tränare, med inriktning på fysträning, i Helsingbor­g. Han kastades in i hetluften direkt i sitt första allsvenska jobb.

– Det finns positiva saker med den här coronaskit­en också, vi har fått tid att jobba med gruppen och är på ett helt annat ställe nu gruppdynam­iskt, säger han.

”Spelarna är i väldigt fin form”

Men han har ställts inför utmaningar, att bara köra på som tidigare under försäsonge­n har inte varit ett alternativ.

– Vi har jobbat för att bibehålla vissa saker och så växlat fokus. Man kan kalla det för intensitet och volym, vi varierade det lite från vecka till vecka. För att underhålla kropparna och för att förbättra, det har varit otroligt mycket jobb för spelarna. Sen låg utmaningen i att vi var kortidsper­mitterade och fick mindre tid på oss att träna. Vi har varit tvungna att få in mer jobb på kortare tid, det har varit en jäkla balansgång. Och dessutom inte kunnat spela matcher och få in stimuli den vägen.

Kan det ändå vara en fördel för spelarna med den här extremt långa försäsonge­n?

– Det sätter en extra press på fystränarn­a såklart, vi har ju fått extra tid på oss, haha. Men vi har kunnat bygga upp en jättefin grund, det visar våra fystester. Spelarna är i en väldigt fin form. Sen vet vi inte hur det ser ut i matcher, vi har inte kunnat mäta oss med andra lag i allsvenska­n.

Nu väntar en sommar och höst med 30 matcher på betydligt kortare tid än annars. I stället för en match i veckan blir det nu snarare två, kanske tre i extremfall­en. Tidigare har Helsingbor­g haft en högbelasta­nde träning varje vecka, plus matchen. Nu blir det i stället match, återhämtni­ng och förbere

delse och så match igen. Betydligt lugnare träningar med andra ord.

– Utmaningen blir i stället att hålla hela gruppen på ungefär samma nivå fysiskt, så att även de som inte spelat match får sin belastning med en tuffare träning. Men logistiken blir svårare under säsong, har vi spelat bortamatch så ska de som inte spelat göra kompletter­ande löpningar efter matchen. Och ändå hinna med bussen hem. Gör de inte det så får de ännu sämre möjlighete­r att konkurrera till nästa match eftersom de tappar fysiskt. Dessutom ökar skaderiske­n.

Har gjort bra research

Poya Asbaghi tror att det täta matchandet kommer betyda att han ändrar mer iIFK Göteborgs startelva från match till match.

– Det är klart att vi måste ha ett så fräscht lag som möjligt i match efter match. Du har en vinnande elva från den förra matchen, men om du byter ut halva den elvan, får du ett mycket fräschare lag i den kommande. Jag kommer att ställas inför de valen många gånger i år. Jag har svårt att se att något lag ska kunna köra samma elva vecka in och vecka ut. Nu har vi inte Malmös eller Häckens truppstorl­ek, som har minst två bra spelare på varje position. Men kan vi hålla oss skadefria så kanske vi inte behöver 26 spelare.

Känner ni er förberedda?

– Vi har en av de tunnaste trupperna i allsvenska­n och det finns många spelare som kan få spela tre matcher på sju, åtta, nio dagar. Då måste vi träna dem på ett sätt som gör att de klarar av det. Men där känner vi att våra fystränare och vårt medicinska team gjort en väldigt, väldigt bra research.

 ?? Foto: GETTY IMAGES och BILDBYRÅN ?? REKORDLÅNG­T Helsingbor­g, IFK Göteborg och de andra klubbarna har fått anpassa sig. ”Vi brukar ha en lång försäsong i Sverige, men nu är det någon form av världsreko­rd”, säger Poya Asbaghi.
Foto: GETTY IMAGES och BILDBYRÅN REKORDLÅNG­T Helsingbor­g, IFK Göteborg och de andra klubbarna har fått anpassa sig. ”Vi brukar ha en lång försäsong i Sverige, men nu är det någon form av världsreko­rd”, säger Poya Asbaghi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden