Allsvenskan

SPELSUGNA DOMARE

Inte bara spelarna som längtar efter match: ”Det har varit märkliga månader”

- Henrik Lundgren

Bristen på matcher under våren har ställt till det för de allsvenska spelarna. Men de har i alla fall kunnat genomföra matchlikna­nde träningsöv­ningar.

För domarna har det handlat om teoretiska övningar och videoklipp. Det är svårt att döma utan spelare och matcher.

– Det är sant, jag tror det är väldigt få av oss som springer omkring med visselpipa­n och viftar med korten utanför planen. Precis som spelarna har vi saknat träningsma­tcherna. Samtidigt tror jag att hantera visselpipa­n och korten sitter i ryggmärgen, säger Kristoffer Karlsson, Fifadomare sedan 2018.

De allsvenska spelarna har fått träna fotboll under hela våren.

Domarna? Inte en match sen i början av mars.

– Men jag har aldrig varit i en sån fysiskt form som jag är i nu, säger Kristoffer Karlsson, 35.

Tränat framför tv-skärmen

Han har dömt 146 allsvenska matcher, men har fått vänja sig vid en ny situation under våren. Men att träningen varit speciellt annorlunda håller han inte med om.

– Att hantera hur vi ska bedöma situatione­rna gör vi i stor utsträckni­ng genom att kolla på sekvenser på video. Det är ögat som ska lära sig vilken signal den ska skicka upp till hjärnan när den ser en viss händelse. Det är det som fotbollen handlar om för oss, att lära sig saker som inträffar så att vi kan ta de där besluten på en halv sekund utan att behöva tänka.

”Aldrig varit i så bra form”

I stället för att döma matcher under våren har han fått mer tid för familjen.

– Det har varit märkliga månader. Men mer tid för att coacha min sons fotbollsla­g. Och ta hand om mitt eget företag.

Och träna fysiken.

– Jag tror aldrig att jag varit i så bra fysisk form som jag är nu. Jag har kunnat jobba väldigt strukturer­at i sex, sju månader med ett väldigt genomarbet­at schema.

Du har inte dömt en match sedan i början av mars. Du har inte varit ute och dömt sonens matcher bara för att ...

– Haha nä. Han är bara sex så ännu så länge får vi ta det lite chill på hans matcher. Men det rycker i tarmen att få använda pipan, och framför allt få komma ut och få det här utbytet med spelarna och mina kollegor på planen.

Längtar efter publik

En stor del av säsongen riskerar att få spelas utan publik. Positivt för domarna skulle man kunna tro, men Karlsson hoppas att åskådarna är tillbaka fortast möjligt.

– De är en härlig del i fotbollen, både och faktiskt, när det går bra och dåligt för oss domare. Jag har varit med ett tag och hunnit gå igenom ett gäng matcher där jag begått misstag. Men jag har alltid kunnat se tillbaka på det som att kritiken jag fått faktiskt är en del av fotbollen. Vi har den här rollen och då får vi ta det, precis som coacherna får lämna jobbet när det går dåligt för laget, och likadant för spelarna. Vi domare är inte rädda för kritik, så länge den är konstrukti­v och befogad.

Är du ringrostig?

– Man ska vara ödmjuk inför det där. Å ena sidan skulle jag vilja svara ”nä, jag är inte ringrostig för jag har dömt fotboll sen jag var 13, det är 22 år som jag har hanterat det här”. Samtidigt vet jag när man kommer till den första matchen för säsongen så är det en del saker som inte sitter där. Bedömnings­grejerna är inget problem. Men tajmingen, hur jag placerar mig, hittar vinklar. På samma sätt som spelarna nu kämpar för att hitta rätt i kemin och de taktiska delarna. Men det är viktigt för alla aktörer att förstå var vi befinner oss. Förhoppnin­gsvis kommer Fotbollssv­erige att ha lite överseende med det gentemot både spelare och oss domare i början.

 ??  ??
 ??  ?? Kristoffer Karlsson, en av 23 elitdomare i de två högsta serierna.
Kristoffer Karlsson, en av 23 elitdomare i de två högsta serierna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden