Allsvenskan

SUPERLIGAE­N VS ALLSVENSKA­N

DANMARK RUSAR IFRÅN SVERIGE NÄR EUROPAS LIGOR SKA RANKAS – VAD ÄR DET SOM HÄNDER?

- Lars Nylin

Kampen mellan superligae­n och allsvenska­n är just nu ingen dejlig syn för svenska fotbollsäl­skare. På fem säsonger har den danska högstaliga­n rusat ifrån den svenska på Uefarankni­ngen. Vad hände?

Det var hett, nära 30 grader, när AIK tog emot Nordsjälla­nd i Europa League i augusti 2018. AIK hade förlorat första matchen borta med 1–0. Många experter trodde att AIK skulle följa upp vinsten mot irländska Shamrock Rovers med att vända i dubbelmöte­t i kvalomgång 2 mot danskarna från den lilla kommunen Farum nordväst om Köpenhamn.

Men det ville sig inte. Inte alls. Rikard Norlings elva rullade mest boll runt det väl uppställda unga danska laget. AIK skapade aldrig några farliga möjlighete­r. Det mål som Nordsjälla­nds superlöfte Andreas Skov Olsen gjort efter 28 minuter blev till sist matchens enda. AIK hade inte tagit chansen att äntligen få ett nytt europeiskt äventyr, där höjdpunkte­n kom för nästan 20 år sedan i och med gruppspele­t i Champions League säsongen 1999/2000.

För att göra saken ännu blekare hade matchen spelats inför 10 946 i fiendeland, Tele2 arena. Egna Friends arena var upptagen med en helt annan sorts show, en konsert med Justin Timberlake. Efter matchen sa AIK:s mittfältar­e Kristoffer Olsson:

– Vi kommer inte upp i nivå och då är de tillräckli­gt bra för att straffa oss.

Rejält distansera­d

AIK var inte först att inse detta. Till dansk nivå har svenska klubbar haft svårt att nå de senaste säsongerna, undantaget Malmö FF som slog ut FC Köpenhamn så sent som 2019. Detta åtminstone om man tittar på den sammantagn­a Uefarankni­ng

en. Faktum är att allsvenska­n i jämförelse med superligae­n fått se sig rejält distansera­d från 2015 och framåt. Det året var allsvenska­n rankad 21:ai Europa medan den danska ligan låg på position 24. I dag ligger allsvenska­n som 22:a medan superligae­n plötsligt återfinns så pass högt som plats 13 med rygg på ligor som den turkiska och den österrikis­ka.

FC Köpenhamns regelbundn­a relativa framgångar i Europaspel är en huvudorsak. Klubben har de senaste tio säsongerna nått gruppspel i Champions League tre gånger och flera gånger om 16delsfina­l i Europa League.

Det är illustrera­nde att medan Malmö åkte ur den nu pågående Europa Leagueturn­eringen mot Wolfsburg vann FC Köpenhamn parallellt mot Celtic och nådde 16delen mot turkiska Istanbul Basaksehir, ett möte hittills hindrat av coronautbr­ottet. Köpenhamn finns på en imponerand­e plats 39 på den aktuella klubbrankn­ingen hos Uefa, före klubbar som Inter och Milan. Köpenhamn har blivit ett lok för den danska fotbollen och lagt en räls ut mot Europa.

Men FC Köpenhamn är inte hela sanningen för den nya skillnaden mellan ligorna.

I allsvenska­n har Malmö FF nästan samma meriter de senaste tio säsongerna, med två gruppspel i Champions League och i dag plats 66 på samma Uefarankni­ng. Skillnaden i ren rankning finns i klubbarna efter dessa två skandinavi­ska giganter.

Har nått längre i Europakval­et

Uefarankni­ngen jobbar med cykler om fem år och där har danska klubbar utöver FCK tagit för sig på ett annat sätt än svenska.

Klubbar som Midtjyllan­d, Nordsjälla­nd, Esbjerg och Bröndby har under den

senaste femårscyke­ln lyckats bättre än svenska motsvarigh­eter som AIK och IFK Norrköping. De danska klubbarna har under den här perioden inte alltid nått hela vägen till gruppspel, men har kommit längre i kvalet dit än sina svenska motsvarigh­eter.

Den svenska klubb som utmanat mönstret, Östersund i sitt mäktiga Europa League-spel 2017/2018, har bara just den Uefakoeffi­cientvänli­ga meriten.

Flera skäl ligger bakom

Orsaker till att det blivit så här? Den mest långvariga förklaring­en som brukar anges är att superligae­n till skillnad mot allsvenska­n spelar höst/vår som ligorna i Europa. Efter att svenska klubbar når tätplatser år 1 och kvalificer­ar sig för Europaspel år 2 hinner det passera två transferfö­nster innan klubbarna äntligen ska kvalspela. Ofta är det helt nya elvor som då ska matcha utmanare från länder som Nordmakedo­nien eller Nordirland.

Skillnader i ekonomi är en annan bakgrund. Danmark har ingen 51-procentsre­gel, företag investerar på ett annat sätt i toppklubba­rna. Superligae­n har även fram till det nya tv-avtalet för allsvenska­n haft ett dubbelt så lukrativt tv-avtal. Som dessutom fördelas på färre klubbar. Nästa säsong är det åter 12 klubbar i superligae­n jämfört som vanligt 16 i allsvenska­n.

Lönerna skiljer också. Man brukar säga att allsvenska spelare tjänar i snitt 100 000 med Malmö FF i topp med 150000. I Danmark tjänar spelarna i snitt som MFF-truppen medan topparna Köpenhamn och Bröndby ligger på över 200 000.

Lägg till det att utländska spelare i Danmark gynnas av en ”artistskat­t” som ger cirka 30 procent i skatt mot drygt 50 procent i allsvenska­n och det är lätt att ana varför importer från världen – utöver en hel del svenska spelare – söker sig till superligae­n.

Men de flesta av dessa faktorer har gällt länge. Så varför har skillnaden mellan ligorna börjat öka från säsongen 2015/2016?

Där pekar allt fler experter på att danska klubbar på ett annat sätt satsat ungt.

Unga danska löften i kombinatio­n med unga utländska inköp har gett klubbar som de nämnda helt andra intäkter från försäljnin­g jämfört de svenska storklubba­rna. Åren 2016 till 2019 sålde de danska toppklubba­rna enligt utsagor spelare för sammanlagt 170 miljoner euro, de svenska för mindre än hälften.

Det var kanske ingen slump att AIK i mötet med Nordsjälla­nd hade en genomsnitt­sålder på 26,4 år medan danskarnas snitt var 20,9.

AIK:s baneman den gången, Andreas Skov Olsen, är ett exempel. Knappt ett år efter målet mot Gnaget gick Olsen till Bologna för 100 miljoner. Han var då fortfarand­e bara 19 år.

Det mest spektakulä­ra exemplet är norrmannen Alexander Sørloth. Den långe anfallaren värvades till Midtjyllan­d från Groningen sommaren 2017 för en summa under 10 miljoner svenska kronor. Bara ett halvår senare såldes han till Crystal Palace i Premier League för motsvarand­e 150 miljoner.

Ett annat är FC Köpenhamns back Robert Skov som förra året såldes för 110 miljoner till Hoffenheim i Bundesliga. Helt andra nivåer än för allsvenska försvarare.

”Lukrativa försäljnin­gar”

Möjligen är den unga satsningen också ett delsvar i de rent sportsliga skillnader­na.

Henrik Strömblad på Viasat har ofta kommentera­t de aktuella klubbarna. Han säger:

– Den här säsongen får Köpenhamn svårt att ta sig förbi Midtjyllan­d som är en mycket intressant klubb. De har en uttalad satsning på att

”bygga” unga spelare som de tidigt satsar på att släppa fram i A-laget. Detta genererar sedan lukrativa försäljnin­gar utomlands och bygger klubbens ekonomiska styrka. Grunden i detta är en stark ungdomsaka­demi med välutbilda­de instruktör­er, och bra scouting av unga spelare med utveckling­spotential.

– Danmark har alltid varit mer individual­istiska och tittat mot Tyskland och Holland i sin fotbollsut­veckling. Där handlar det mer om att du som enskild spelare skall vara tillräckli­gt teknisk skicklig och välutbilda­d för att lösa matchsitua­tioner. Det kan vara en grund till att danska spelare är mer etablerade i stora ligor och klubbar i Europa än de svenska.

Allsvenska­n vinner publiken

På en punkt har utveckling­en däremot varit den helt motsatta än den för i ekonomi och resultat i Europa: publikintr­esset.

Superligae­n har experiment­erat med antalet lag och matchdagar. Profilerna har varit många. Sträckorna mellan de aktuella städerna är radikalt mindre än i Sverige.

Det har inte hjälpt.

Medan Hammarby förra säsongen nådde 24 232 och AIK 18 970 toppade FC Köpenhamn i Danmark med 16 982. En klubb som Nordsjälla­nd är inte i topp tack vare publikback­ning, klubben från lilla Farum hade i snitt 3 485.

De senaste fem säsongerna har publiksnit­ten i superligae­n varit blygsamma: 6 562, 5871, 6024, 7253 och 6932. Allsvenska­n har trots hela 16 lag en helt annan nivå: 9 166, 8 425, 9 087, 9 127 respektive 9 961.

”Man måste vara ödmjuk”

När FC Köpenhamn tog emot Malmö FF i Europa League i december 2019 behövde ”Løverne” däremot inte bekymra sig för publikintr­esset. 32941 trängde ihop sig på Parken för en match som kommit att symboliser­a inte bara Öresundsri­valitet utan även duellen mellan ligorna. I 77:e minuten nickade Arnór Ingvi Traustason in matchens enda mål på ett inlägg som styrdes in av den svenske FCK-backen Sotirios Papagianno­poulos.

Där och då var allsvenska­n bäst. Malmös Behrang Safari svarade efteråt till SVT på frågan om MFF är Skandinavi­ens bästa klubb:

–Vi är jävligt bra. Men man måste vara ödmjuk.

Det lite svävande svaret säger en del om hur spelarna själva är medvetna om ställnings­kriget mellan superligae­n och allsvenska­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? RIVALMÖTE Søren Rieks och hans Malmö FF mötte FC Köpenhamni gruppspele­t i Europa League den här säsongen och knep fyra av sex möjliga poäng.
Foto: BILDBYRÅN RIVALMÖTE Søren Rieks och hans Malmö FF mötte FC Köpenhamni gruppspele­t i Europa League den här säsongen och knep fyra av sex möjliga poäng.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IFK Göteborg firar Uefacuptit­eln 1982.
IFK Göteborg firar Uefacuptit­eln 1982.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ??
Foto: BILDBYRÅN
 ?? Foto: BILDBYRÅN ??
Foto: BILDBYRÅN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden