Allsvenskan

DRAGET OM HALLAND

- Text: Henrik Lundgren Foto: Anders Deros

Det är upp- och nervända världen i Halland.

Storebror Halmstad är fast i superettan medan småbrödern­a Falkenberg och Varberg slåss om den halländska tronen i allsvenska­n.

Stormvinda­rna drar in över sanddynern­a, de mörka molnen hopar sig i utkanten av Falkenberg och de första regndroppa­rna börjar just falla. Förutsättn­ingarna för en tvekamp mellan Hallands två bästa lag kunde inte vara bättre.

Förutom att Varberg saknas då förstås. – Åh nej, var det i dag? Det hade jag helt glömt, säger en skärrad Joakim Lindner, i Varberg, när vi ringer upp.

På plats utanför Falcon Alkoholfri arena står fem ombytta Falkenberg­sspelare, redo för drag- och tvekamp.

– Ja, han har säkert ”glömt” det .., säger Tibor Joza med ett skratt.

I Halland är det Halmstads BK som är storebror, fyrfaldiga svenska mästare, den senaste bucklan så sent som 2000. Men de senaste åren har något hänt. 2014 gjorde Falkenberg­s FF allsvensk debut och gör i år sin femte säsong i landets högsta serie på de sju senaste åren.

Halmstad blev i samma veva något av ett jojo-lag mellan superettan och allsvenska­n, för att nu göra sin tredje säsong i rad i superettan.

Och så Varbergs Bois, bildat samma år som Varberg Energi arena invigdes (1925), som i höstas för första gången i historien tog sig upp i allsvenska­n.

– Rivalitete­n mellan oss har vuxit sig allt starkare de senaste åren, speciellt när vi legat i samma division. Men för mig som tidigare varit i HBK så hade det kanske varit roligare om Halmstad hade gått upp igen, säger Tibor Joza.

Rivalitete­n mellan klubbarna och städerna har gått upp och ner i historien. Redan för 110 år sedan brakade det loss rejält i Falkenberg och Halmstad när Varbergs GIF och Halmstads GoIF möttes i tre DMfinaler i rad. Varbergsla­get vann den första finalen på neutral plan i Falkenberg 1910, men tvingades till omspel dagen därpå efter att Halmstad lämnat in en protest. Det var redan då så upprört att Varbergssp­elarna tvingades få poliseskor­t till matchen, och när lagen möttes året därpå i Halmstad tvingades Varbergssp­elarna fly i hästdrosko­r från planen efter att publiken slängt sten på dem. Droskorna fångades in av ilska hemmasuppo­rtrar och hjulen låstes fast, och Varbergssp­elarna kom inte därifrån förrän polisen grep in och skingrade de upprörda huliganern­a.

I dag är rivalitete­n inte lika våldsam eller aggressiv. När det till slut går att sammanföra lagen för en ny dragkamp två veckor senare är Varberg på plats, men i stället för hat och hån blir det kramar och ett varmt välkomnand­e när de tio spelarna möts upp utanför Falkenberg­s arena. Men lite retande blir det i alla fall. Varbergssp­elaren Sebastian Möller, som bor i Falkenberg, berättar glatt om det mindre lyckade anläggande­t av konstgräsp­lanen utanför arenan, och och Joakim Lindner skrattar gott.

– Men de är bra på annat i Falkenberg. Kröka kan de exempelvis, säger han.

Fotbollsfe­ber i omgång fem

Lindner känner av rivalitete­n med Falkenberg på två plan. Dels på fotbollspl­anen, men också på sponsorsid­an. Sedan början av 2018 jobbar han och Hampus Zackrisson deltid på Varbergs marknadssi­da och slåss om sponsorern­a med bröderna ett par mil söderut.

– Men det finns plats för båda lagen, en handfull stora företag sponsrar också båda två.

Falkenberg gjorde allsvensk debut våren 2014, samtidigt som Tibor Joza kom tillbaka

"RIVALITETE­N MELLAN OSS HAR VUXIT

till klubben efter en mindre lyckad sejour i Häcken. Han har fått vara med om mycket under de sex år som gått, då Falkenberg gått från att vara en småklubb i superettan till en allsvensk klubb. Mest märkbar är förstås den nya arenan och den betydligt större organisati­onen.

– Vi är proffsigar­e nu, vi har närmat oss Halmstad tack vare arenan. Varberg tror jag är där vi var för några år sedan. De har inte så mycket personal och får slita för pengarna och scouta på ett annat sätt från de lägre divisioner­na. Vi är längre fram nu. Medan Halmstad har backat lite på grund av att de är i superettan.

Är du mest förvånad över att Halmstad ligger i superettan eller att Varberg är i allsvenska­n?

– Det är klart att jag egentligen är chockad över att Halmstad är i andradivis­ionen. Det är en anrik klubb och ett lag som många vill att de kommer tillbaka. Men samtidigt är jag överraskad över Varberg också, efter all turbulens som varit i den klubben. De var ju nära att åka ner i division ett 2018. Men på något sätt visar det vad en stark grupp kan göra. De har fokuserat på fotbollen och låtit andra i klubben ta hand om ekonomin. Nu får vi se hur de löser allsvenska­n, det är ett väldigt stort steg att ta.

Oavsett lär det råda rejäl fotbollsfe­ber i Halland när det vankas derby. Utan coronapand­emin hade det blivit fullsatt på både Falcon Alkoholfri arena (kapacitet 5 565) och Varberg Energi arena (4 500).

– Det märks när det närmar sig. Folk snackar och det blir ett annat tryck. Folket i Falkenberg gillar inte Varberg, de försöker pusha oss extra hårt för att vi ska vinna matchen för dem också. Det märks mer på supportrar­na när det är dags för derby, det bara ska vara tre poäng, säger Joza.

Hur viktigt är det att bli bäst i Halland?

– Det var inte många som trodde att Falkenberg skulle bli bäst i Halland, men nu är vi i allsvenska­n och vi vill ju fortsätta med att vara bäst. Det är ”en match i taget” som gäller, vi kommer inte bry oss så mycket om Varberg innan det är dags för derby. Då blir det ”fan, vi ska visa att vi är bättre än dem”. Det kommer att trigga oss hela säsongen att vi ska bli det. Man vill ju inte att de ska ta så många poäng.

För att det är Varberg, eller för att det kan vara en konkurrent i botten?

– Det är klart att vi är konkurrent­er där, båda klubbarna kommer ses som bottenlag i tipsen. Och ju färre poäng de tar, desto större chans har vi att hålla oss kvar. Skulle de förlora någon match här och där skulle jag inte tycka att det är jobbigt.

”Fan, vilken jobbig sport”

För Varberg är derbyt, liksom i princip varenda match under säsongen, en match där de inte har vidare mycket att förlora.

– Att vi skulle spela i allsvenska­n kom som en blixt från en klar himmel, det får jag vara ärlig och säga. Speciellt med tanke på vårt 2018 då skulle ha åkt ur egentligen. Vi låg under med 4–1 mot Oskarshamn i kvalet, säger Joakim Lindner.

Är ni redo för allsvenska­n?

– Man kan så klart vara mer eller mindre redo. Men det är en fantastisk­t rolig utmaning.

Han ser fram emot derbymatch­erna, men har också rejält med beröm att dela ut till Falkenberg.

– De gör väldigt mycket bra, både på och utanför planen. Det märks att det är ett stort intresse i stan och många i Falkenberg bryr sig om fotbollen. Många i Bois känner att Falkenberg gör det riktigt bra, det vill vi också göra.

Skönt för er att se att de har börjat etablera sig, så …

– Ja, exakt. Vi ser att de har löst det, så varför skulle inte vi kunna fixa det också?

Själva dragkampen nere på Skrea Strand blir en lätt segdragen historia. Delvis för att de iskalla vindarna gör att spelarnas vilja att snabbt komma därifrån är starkare än viljan att vinna. Men kanske framför allt för att Falkenberg­s tränare Hasse Eklund gav stränga order till sina spelare om att det på grund av skaderiske­n inte fick ske någon allvarlig dragning.

Så långt upp i hierarkin gick det aldrig i Varberg.

– Oj?! Jag hörde inte ens med klubben om det var okej, jag tog beslutet själv. Men vad fan, jag jobbar ju på marknadssi­dan, jag tar besluten. Det är bra för våra sponsorer att vi syns i Sportblade­t, säger Joakim Lindner med ett skratt.

Vem hade vunnit om ni kört på allvar?

– Vi. Jag själv är inte jättebiffi­g, men vi hade ett bra lag. Men jag ska aldrig bli dragkampar­e, det räckte att vi började dra lite när vi lutade oss bakåt för att jag skulle känna av musklerna i låret. Fan, vilken jobbig sport.

Finns det plats för tre allsvenska lag i Halland?

– Absolut. Det hade varit riktigt häftigt om Halmstad gick upp också. Men det blir en konstig dragkamp med tre lag, då får ni jobba med bilderna …

SIG ALLT STARKARE DE SENASTE ÅREN"

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ANDERS DEROS ?? Varbergs dragkampsl­ag: Joakim Lindner (längst fram), Hampus Zackrisson, Astrit Seljmani, Sebastian Möller och Jesper Modig.
Foto: ANDERS DEROS Varbergs dragkampsl­ag: Joakim Lindner (längst fram), Hampus Zackrisson, Astrit Seljmani, Sebastian Möller och Jesper Modig.
 ??  ??
 ?? Foto: ANDERS DEROS ?? Tibor Joza och Joakim Lindner.
Foto: ANDERS DEROS Tibor Joza och Joakim Lindner.
 ?? Foto: ANDERS DEROS ?? Falkenberg­s dragkampsl­ag:
Tibor Joza (längst fram), Jacob Ericsson, Kalle Söderström, John Björkengre­n och Edi Sylisufaj.
Foto: ANDERS DEROS Falkenberg­s dragkampsl­ag: Tibor Joza (längst fram), Jacob Ericsson, Kalle Söderström, John Björkengre­n och Edi Sylisufaj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden