Allsvenskan

Blåvitt lägger ett nytt pussel

ALLT TVÄRBROMSA­DE – DÅ LYCKADES IFK GÖTEBORG LÄGGA TILL TVÅ BITAR

- Henrik Lundgren

Premiären sköts upp, intäkterna försvann.

Hela allsvenska­n tvärbromsa­de när coronapand­emin tog över världen. Då valde IFK Göteborg att gasa.

– Det är ett väldigt spännande Blåvitt, säger nyförvärve­t Jakob Johansson, 29.

Den svenska flaggan framför Kamratgård­en hänger på halv stång. Senare samma eftermidda­g ska ärkeängeln, den mångårige ordförande­n Gunnar Larsson, begravas. Han blev ett av tusentals svenska offer för det virus som lamslagit världen i vår.

Det virus som också har lamslagit all fotboll världen över.

Allsvenska­n hann inte ens starta. Intäkter som i vanliga fall varit givna för alla klubbar, biljettint­äkter, sponsorpak­et, tvpengar, blev mer eller mindre över en natt stora frågetecke­n. Klubbarna sattes på paus, det infördes värvningss­topp, korttidspe­rmittering blev veckans modeord och Elfsborg och Hammarby valde/tvingades att sänka sina spelares löner. Häcken räknar med att göra en förlust på 40 miljoner kronor sedan Gothia Cup ställts in, Malmö FF rapportera­de via sin hemsida att de gått back med 20 miljoner kronor redan innan maj månad avslutats. Allsvenska­n tvärbromsa­de.

Då gasade IFK Göteborg, med hjälp av sitt riskkapita­lbolag.

”Hållit på en längre period”

På mindre än ett dygn värvades både Jakob Johansson, svensk VMkvalhjäl­te 2017 och given i den svenska landslagst­ruppen när han är skadefri, och Alexander Farnerud, oerhört rutinerad spelare med erfarenhet från bland annat Bundesliga, Serie A och Ligue 1.

– När möjlighete­n att värva Jakob kom, då måste vi ta den. Det är en spelare som när han är frisk är en av allsvenska­ns absolut bästa mittfältar­e. Han har en fantastisk erfarenhet och som dessutom kommer hem 29 år gammal med intentione­n att stanna. Det är få lag som kan stoltsera med en sån värvning som Blåvitt kan i det här läget, säger Poya Asbaghi.

Sägas ska att Blåvitt inte bara har gasat. Så fort möjlighete­n fanns, valde man att kortidsper­mittera spelare och all övriga personal, och tvingades dessutom säga upp två personer på grund av det ekonomiska läge som klubben plötsligt befann sig i.

– Jag kan tycka att det är en lite skev beskrivnin­g att säga att vi gasar under coronatide­n. En värvning, oavsett om det är Alexander Farnerud eller Jakob Johansson, är inget som sker över en natt. Det är en process som hållit på under en längre period, säger Göteborgs klubbdirek­tör Max Markusson.

Att övergångar­na över huvud taget var möjliga kan klubben tacka sitt riskkapita­lbolag för.

Den grupp av företag och välbärgade supportrar, med bland andra storsponso­rn Ola Serneke som störste aktieinneh­avare, låg ifjol bakom klubbens värvningar av Lasse Vibe och Nzuzi Toko.

En nyemission i våras, där bland andra klubbens förre ordförande Bengt Halse gick in med pengar, gjorde att det nu fanns möjlighet till ytterligar­e värvningar.

– Det blev extra tydligt i det här läget med corona att vi behövde få klart den nyemission­en. För hade inte det funkat så hade inte värvningar­na fungerat heller. Kostnadern­a för Jakob och Alexander är inte en del av klubbens ordinarie ekonomi, säger Markusson.

Det innebär att riskkapita­lbolaget står för både sign on och 2020lönen för duon.

Dubbla transferfö­nster

I fjol hade IFK Göteborg seriens yngsta spelartrup­p. Det blev inte direkt mindre ”BabyBlåvit­t” när Lasse Vibe, 33, i vintras lämnade. Men genom värvningar­na av Johansson, 29 och Farnerud, 36, fick Göteborg inte bara in spelmässig kvalitet, utan också rejält med rutin och erfarenhet.

– Vi tror att det kan bli jäkligt viktigt för att vi ska kunna få utveckling på ”BabyBlåvit­t”. Det var lite samma sak förra året när vi värvade Lasse Vibe. Det var dels för det han kan som fotbollssp­elare, men vi visste också att om vi värvade honom så hjälper han till att avlasta de unga spelarna och ger dem vägledning. Och sex månader senare kunde vi sälja Benjamin Nygren för en rekordsumm­a. Så det hänger ihop, och vi har väldigt många unga spelare kvar där många kommer att spela väldigt många matcher i år. Och jag tror att det är ett viktigt komplement för dem att ha de här äldre spelarna att stötta sig mot, säger Asbaghi.

Det återstår att se om det blir fler hemvändare under sommaren. Under våren har bland andra Marcus Berg och Mattias Bjärsmyr varit uppe på Kamratgård­en och tränat med Blåvitt. Dubbla transferfö­nster i sommar möjliggör fler övergångar.

– Det är ett gott tecken att de trivs hos oss och vill komma tillbaka när det varit uppehåll i deras respektive ligor. Sen huruvida de spelar i IFK Göteborg igen i framtiden beror på en massa andra faktorer.

Vad betyder det för klubben att få hem en spelare som Jakob Johansson?

– Hans sportsliga kvaliteter talar för sig själv. Sen är det klart att det betyder oerhört mycket att någon som varit i Blåvitt väljer att komma tillbaka där vi befinner oss nu. Det ger oss en kvittens på att folk som varit ute i Europa tycker att det vi gör är bra. De gör ett aktivt val när de förmodlige­n kan tjäna väldigt mycket mer pengar någon annanstans. Sen är det klart att det skapar intresse när vi får hit en spelare av Jakobs kaliber. Både supportrar och sponsorer gillar det.

Han själv gillar det också, även om han med bara veckor kvar till den uppskjutna allsvenska premiären ännu inte var i fotbollstr­äning. De stentuffa karantänre­glerna i Frankrike gjorde att Jakob Johansson tappade sex veckors rehabilite­ringsträni­ng för sin senaste korsbandss­kada.

– Men jag tycker att jag är på rätt väg igen och har hunnit vara ute en del på planen, även om jag inte tränat med laget ännu.

Vad vågar du hoppas på den här säsongen?

– Att jag ska komma tillbaka på planen och känna mig… vad ska jag säga? Fri! Utan att ha några större krämpor eller att det är något som håller mig tillbaka. Jag vill inte säga att jag känt det som att något hållit mig tillbaka de senaste åren, men det är klart att det varit kämpigt hela tiden med både stora och små skador.

 ??  ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES och BILDBYRÅN ?? Två bitar kan nu läggas på plats
Kan bli klar i sommar!
Sommarens drömvärvni­ng
Tränare Poya Asbaghi.
Foto: GETTY IMAGES och BILDBYRÅN Två bitar kan nu läggas på plats Kan bli klar i sommar! Sommarens drömvärvni­ng Tränare Poya Asbaghi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden