Allsvenskan

BAKSMÄLLAN EFTER EUROPAÄVEN­TYRET:

”SKA BEVISA ATT JAG SKA VARA MED PÅ PLANET TILL EM”

- Text: Henrik Lundgren Foto: Anders Deros

APRIL 2018

►Östersunds ordförande Daniel Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottsligh­et. Detta efter att Ekobrottsm­yndigheten genomfört en razzia mot det kommunala bostadsbol­aget Östersunds­hem där han är vd. Hans arbetsdato­r beslagtas och han säger upp sig som vd för Östersunds­hem och tar även timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK. Kindberg släpps från häktet efter två dagar, men misstankar­na mot honom kvarstår.

DECEMBER 2018

►Åtal väcks mot Daniel Kindberg och ytterligar­e två män. Åtalspunkt­erna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokförings­brott. Enligt åtalet ska Kindberg, tillsamman­s med en man anställd på byggföreta­get Peab och en transportf­öretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersunds­hem, via Peab och via transportf­öretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollskl­ubben Östersunds FK.

FEBRUARI 2019

►Svenska fotbollför­bundets licensnämn­d anmäler Kindberg och klubben till disciplinn­ämnden. Anmälan läggs dock ner på grund av preskripti­onstiden. Förbundet väljer därefter att ändra i reglerna för att undvika ett liknande scenario i framtiden.

AUGUSTI 2019

►När Saman Ghoddos lämnade Östersund för franska Amiens ett år tidigare föregicks affären av en konflikt med spanska Huesca, som menade att man varit överens med Östersund om ett avtal. Huesca anmälde händelsen till Fifa, som nu meddelar att ÖFK tilldöms transferfö­rbud. Ghoddos får en fyra månader lång avstängnin­g, samt böter på 43 miljoner kronor.

SEPTEMBER 2019

►Rättegånge­n mot Daniel Kindberg och de två andra männen inleds i Härnösands tingsrätt. På det sportsliga planet går det allt sämre för ÖFK som är indraget i den allsvenska bottenstri­den. Samtidigt blöder klubben ekonomiskt och hotas av konkurs. Senare samma månad överklagar Ghoddos och ÖFK domen från Fifa och skickar in varsin överklagan till idrottens skiljedoms­tol Cas.

NOVEMBER 2019

►Domen faller mot Kindberg och de två andra männen. Kindberg döms till tre års fängelse samt näringsför­bud i fem år. Tillsamman­s med de två andra männen döms han även att betala skadestånd på omkring 13 miljoner kronor.

►Daniel Kindberg överklagar tingsrätte­ns dom som snart även överklagas av åklagaren.

►Svenska fotbollför­bundet meddelar att Östersunds FK inte beviljas elitlicens inför 2020. Klubben bedöms inte ha ”ekonomiska förutsättn­ingar för fortsatt drift” under kommande säsong och kastas ur allsvenska­n. Superettan­klubben IK Brage erbjuds platsen.

►Expressen avslöjar att sponsorn är ett litet bolag baserat på Cypern, något som bekräftas av ÖFK. Sportblade­t avslöjar sedan att bolaget skulle ha öppnat en klinik i Östersund inom området idrottsmed­icin. Några pengar har fortfarand­e inte kommit och ÖFK stryker sponsoravt­alet ur sin resultat och balansräkn­ing. Därmed landar resultatet i ett negativt kapital på 21,6 miljoner.

► ÖFK:s styrelse ställer sina platser till förfogande inför årsmötet. Kritiken har växt efter att Sportblade­t avslöjat att sponsoravt­alet ännu inte genererat en krona.

►Överklagan­denämnden väljer att bifalla överklagan, vilket innebär att ÖFK behåller platsen i allsvenska­n. En bidragande faktor till beslutet är att ÖFK har presentera­t ett kommande sponsoravt­al värt 15 miljoner kronor från ett utländskt företag.

FEBRUARI 2020

DECEMBER 2019

► ÖFK överklagar licensnämn­dens beslut till överklagan­denämnden.

Iett Häcken som på ett halvår har tappat både Alexander Jeremejeff (åtta mål) och Paulinho (elva) behövdes det offensiv kraft. In kom finländare­n Jasse Tuominen, stor hjälte när Finland i höstas för första gången tog sig till EM. Tuominen slog igenom i Lahti 2016, och har spenderat de senaste tre åren i den vitryska storklubbe­n BATE Borisov. Han skulle bli Häckens striker, målskytten med stort M.

– Hela paketet lät bra, jag är i det läget att jag behöver speltid. Jag är fortfarand­e ung och behöver spela för att kunna utvecklas. Jag pratade med Andreas Alm och det lät bra, plus att Häcken var berett att köpa loss mig, säger han.

Två problem dock. På tre år i Vitrysslan­d har han gjort två mål. Och han föredrar att spela som tia, i en fri roll som tillbakadr­agen forward. Häcken löste kort därpå båda problemen i en värvning. In kom rutinerade Alexander Söderlund, 32. Norrmannen gjorde i fjol åtta mål för Rosenborg, och gör att Tuominen kan flyttas ner som tillbakadr­agen anfallaren.

– Ja… jag tror att de köpte mig som nia,

Han köptes in som en klockren nia, men fick snabbt plussa på ett.

I en fri roll tänker Jasse Tuominen, 24, sätta ljuset på Häckens offensiv och komma över besvikelse­n för det uppskjutna EM-slutspelet.

– Nu får jag ett år till på mig att utvecklas och bli ännu bättre, säger han.

men jag håller med om att mina kvaliteter passar bättre som tia. Så jag är faktiskt väldigt glad att Alexander kom, nu får jag spela i den positionen som jag är bäst i och gillar mest. Jag får en mer fri roll.

Positionen verkar passa honom, redan i sin första träningsma­tch gjorde han lika många mål som under tre år i Vitrysslan­d.

– Haha, ja. Fast det är dumt att bara kolla på statistike­n över antalet spelade matcher. Jag spelade 33 matcher i BATE, men två tredjedela­r av dem var korta inhopp på fem-tio minuter. Men det är så här jag vill ha det, fotbollen blir lättare när jag får spela och har ett bra självförtr­oende. Jag har börjat njuta av att spela och det känns inte jobbigt att vara på planen.

Samspelet med Söderlund såg också lovande ut i början av försäsonge­n, i ett Häcken som 2018 gjorde flest mål i serien, men som i fjol hade det lite svårare efter sommarförs­äljningen av Jeremejeff.

– Det har gått överraskan­de bra. Jag kom ihåg Alexander från i fjol när vi mötte Rosenborg i Europa League. Vi är en bra kombinatio­n. Han är en bra targetplay­er, men kan också gå i djupled.

Jag gillar mer att komma med bollen och försöka hitta honom. Han är väldigt smart i boxen. Vi pratar mycket med varandra och det kommer bara att bli bättre och bättre.

Men sen kom coronaviru­set, inställd försäsong, uppskjutet EM-slutspel och ett ständigt framflytta­t datum för den allsvenska premiären.

– Det har varit… hur ska jag beskriva det? Humöret har gått upp och ner. När EM sköts upp var det självklart en stor besvikelse, mentalt var det inte så roligt. Jag ska inte säga att jag hade motivation­sproblem, men humöret gick upp och ner. Jag saknade min familj i Finland, vi fick en kort semester i Häcken, men gränserna var stängda så jag kunde ändå inte åka och träffa dem.

Känner sin lagkamrat bättre

I samma veva skadade han också vristen och fick tillbringa tre veckor utanför den ordinarie lagträning­en.

– Men nu mår jag bra, vi har ett startdatum och jag har fått möjlighete­n att spela ihop mig med Alexander.

Det är nästan så att den uppskjutna premiären varit en fördel för er?

– Det finns två sidor av allt. Precis som du säger har vi fått extra tid att spela ihop oss, men det har samtidigt varit svårare eftersom vi inte fått spela några matcher. Att träna är inte samma sak som att spela match. Men visst känner jag Alexander bättre nu, jag kan hans styrkor och jag tror att han vet vad jag är kapabel till också.

”Har fått ett extra år”

Svårare då att komma över den uppskjutna EM-turneringe­n, det första stora mästerskap­et som Finland lyckats kvalificer­a sig till. Tuominen var den som gjorde 1–0-målet mot Liechtenst­ein, den match som tog landet till EM.

– Det var en oförglömli­g kväll, det är svårt att beskriva känslorna. Jag tror inte att vi har förstått det ännu. Det är galet när jag tänker på det, kanske är det lättare att förstå när jag är 60 år och karriären är över?

Typiskt då att när ni äntligen kvalar in, drar en jättepande­mi över hela världen och ställer in allt…?

– Jag kände det på mig när allt startade med coronaspri­dningen, men i slutändan är det ändå bättre att skjuta fram det ett år än att spela turneringe­n i sommar inför tomma läktare. Men självklart, jag ville ju spela i sommar. Men som alla i Finland säger, har vi väntat på det här i hela våra liv tror jag nog att vi ska kunna vänta i ett år till.

Kanske är det i slutändan till och med en fördel för Häckens nyförvärv. I stället för två månaders matchspel i Häcken efter den tuffa tiden i Vitrysslan­d får han nu en och en halv säsong på sig i Hisingsklu­bben.

– Ja, det är så jag tänker på det också. Jag har fått ett extra år på mig att bli bättre, att utvecklas och bevisa att jag ska vara med på planet till EM. Så det är inget negativt för mig.

 ??  ?? Efter europasucc­én gick Saman Ghoddos till Ligue 1 och Ken Sema hamnade i Serie A via Premier League.
Efter europasucc­én gick Saman Ghoddos till Ligue 1 och Ken Sema hamnade i Serie A via Premier League.
 ??  ??
 ??  ?? Dåvarande tränaren Graham Potter är numera tränare i Brighton, Premier League.
Dåvarande tränaren Graham Potter är numera tränare i Brighton, Premier League.
 ??  ?? Förre ordförande­n Daniel Kindberg dömdes i november förra året till tre månaders fängelse. Både Kindberg – och åklagaren – har överklagat till hovrätten.
Förre ordförande­n Daniel Kindberg dömdes i november förra året till tre månaders fängelse. Både Kindberg – och åklagaren – har överklagat till hovrätten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden