Allsvenskan

BARNSTJÄRN­AN HAR VUXIT UPP

ADI NALIC BLEV STOR – OCH KLEV RAKT IN MFF:S STARTELVA: ”VI MÅSTE VINNA LIGAN”

- Per Bohman

Hur bra är egentligen Adi Nalic?

Sportblade­t ställde en rak fråga och fick ett rakt svar.

– Jag är jävligt bra.

Sportblade­ts utsände behöver fundera en rätt lång stund innan han hittar någon att jämföra 22-åringen med.

Det finns inte så många spelare som liknar Adi Nalic. En gänglig spelfördel­are på 1.90 som är mjuk med bollen och lika snabb i benen som i huvudet.

Javier Pastore, kanske?

– Kul att du säger det. Min pappa brukar säga att jag och Pastore är lika på planen. Men jag har en bra bit till hans nivå.

Det är klart att Adi Nalic inte är lika bra som argentinar­en, men han har liksom Pastore haft ärenden i Europas storklubba­r.

Den forna barnstjärn­an hade anbud från Barcelona och Milan i unga år och provtränad­e dessutom med Fiorentina, Stuttgart och andra klubbar.

Funderar du på vad som hade hänt om du tackat ja till Barcelona som liten?

– De var ju intressera­de, men jag var bara ett barn då. Det var aldrig aktuellt för mig att flytta dit. Men man bli ju hög på sig själv och fick tröjor från klubbarna. Det var kul att få mäta sig med de bästa i Europa från ens egen ålderskull.

Fick allsvensk rutin i AFC

Han fyller 23 år 2020 och är alltså inte den där supertalan­gen som många verkar tro, utan en ung vuxen som är redo att ha en bärande roll i ett allsvenskt storlag.

– Jag utvecklade­s sent fysiskt, men även vad gäller mental mognad. Jag kom in i det rätt sent. Den kroppsliga mognaden var inte där och jag kom i puberteten sent. Sedan växte jag otroligt mycket i slutet av gymnasiet och blev väldigt lång, väldigt snabbt. Det har inte gått för fort för mig i karriären, men inte heller för långsamt.

Inför 2019 värvades han till Malmö FF från Landskrona och efter ett år i frivillig Eskilstuna-exil har Nalic kastats rakt in i Malmö FF:s startelva.

– Jag har alltid sökt speltid och utveckling i första hand. I Landskrona och sen med utlåningen till AFC. Det året gav mycket. Speltid, självförtr­oende och mognad. Allsvensk rutin och få spela varje match. Verkligen lärorikt. Dessutom var resultaten för AFC lite missvisand­e. Vi hade nog ett bättre spel än vad vi fick utdelning för.

Det var ingen självklarh­et att Nalic direkt skulle vara en man för startelvan efter återkomste­n till MFF.

Nye tränaren Jon Dahl Tomasson har – med kravet att spela in många unga spelare i bakhuvudet? – dock visat med all tydlig önskvärdhe­t att han är beredd på att ge Nalic chansen i den fria offensiva rollen bakom anfallaren i danskens 4–2–3–1.

”Jag förtjänar min speltid”

– Det är inspireran­de. Underbart. Jag trivs när jag får stort förtroende och vill förstås ha det. Det vore tråkigt om det var tvärtom. Jag känner också att jag har visat mig värdig förtroende­t. Det har gått väldigt bra hittills och jag har tagit stora steg. Jag är redo att ta min chans.

Hur bra är du?

– Jag är jävligt bra.

Adi Nalic skrattar till. Inte för att ödmjukt tona ner sitt svar. Utan för att han är så uppriktigt lycklig över att det mesta flyter på just nu.

Vad gör dig till en jävligt bra spelare?

– Jag är kreativ. Jag har en bra storlek som är ovanlig för min position. Jag är väldigt bra med fötterna och i Malmö får jag en extra boost av att spela med så fantastisk­a lagkamrate­r. Jag lär mig extremt mycket där.

Hur är det att vara omringad av Bachirou, Christanse­n, Rieks, Truastason och Kiese Thelin på planen?

– Helt otroligt. Jag utvecklas extremt mycket tack vare det.

Du har fått en svår roll med ett stort ansvar. Hur ser du på det?

– Det är en roll där jag ska röra mig väldigt fritt över stora ytor. Jag vill komma till bollen hela tiden för där är jag som starkast. Jag vill ta bollen, driva igenom och gå på avslut eller assistera någon. Det är min roll.

Är du överraskad att Jon satsar så hårt på dig?

– Jag förstår frågan, men jag vill inte säga att jag är överraskad. Jag har gjort det så bra att jag förtjänar min speltid. Det är därför jag får spela.

Drömmer om Europa

Nalic menar själv att en av hans stora styrkor är att han rör sig fritt över planen i jakt på aptitliga ytor att sätta tänderna i.

Men kan Kiese Thelin inte bli isolerad där längst fram om du går ner för mycket och letar boll?

– Nej, det är ingen fara för det. Min ork och kondition tryter lite än så länge, men det ordnar sig snart. Jag kommer kunna röra mig över allt på planen sen. Jag ska fylla på i straffområ­det och röra mig ner i planen i speluppbyg­gnaden.

Jag fick svar på hur bra du är. Men hur bra kan du bli?

– Jag vill bli så bra att jag tar mig ut till Europas största ligor. Det är min dröm. Jag vill förverklig­a den drömmen och tror starkt på att jag kommer klara det. Jag tar steg varje år.

Det är ingen stress, menar han.

– Det måste vara något riktigt bra. Jag tänker inte gå utomlands och sen komma hem efter sex månader. Helt misslyckad. Nä, om man inte är mentalt eller spelmässig­t redo så ska man inte gå. Dessutom trivs jag så bra här i Malmö och får den utveckling­en jag behöver.

Adi Nalic har dessutom ett uppdrag för 2020.

– Vi ska vinna ligan. Det måste vi göra med det här laget. Vi har så fantastisk­a spelare, konstatera­r han.

 ??  ?? Pastore.
Pastore.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Adi Nalic hade i unga år anbud från Barcelona och Milan. ”Barcelona är min favoritklu­bb. De är bäst”, sa Nalic till Sportblade­t 2009.
Foto: BILDBYRÅN Adi Nalic hade i unga år anbud från Barcelona och Milan. ”Barcelona är min favoritklu­bb. De är bäst”, sa Nalic till Sportblade­t 2009.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden