Allsvenskan

MALMÖS GUDFADER

”VI SKULLE UT I EUROPA SÅ DÅ VAR JAG TVUNGEN ATT HITTA EN VÄG DIT”

- Text: Henrik Lundgren Foto: Daniel Nilsson

Han hade två superår i Malmö FF.

Den ende tränaren som lyckats vinna ligan, ta laget ut i Europa och samtidigt skola in egna talanger i startelvan.

För Sportblade­t berättar Åge Hareide, 66, om framgångsr­eceptet, varför han inte vill jobba i Malmö igen och varför han tror att Jon Dahl Tomasson blir perfekt för hans gamla klubb.

– Hans grundfilos­ofi är att du måste våga för att vinna, det tror jag passar MFF extremt bra, säger den danske förbundska­ptenen.

Det känns som en annan tid, i en annan dimension. Visserlige­n hade Malmö FF vunnit allsvenska­n hösten 2013 och skulle kvala till Champions League sommaren därpå, men vintern 2014 var klubben mitt i ett ekonomiskt stålbad. Efter många om och men lyckades man göra en ekonomisk vinst på en halv miljon kronor efter att man för runt tio miljoner sålt Pontus Jansson och Erik Friberg.

Den nya Stadion var som ett sänke för klubben, fin att spela på, publiken trivdes. Men den kostade rejält med pengar. Pengar som klubben inte hade gott om.

Till råga på allt valde Rikard Norling överraskan­de att säga upp sig några veckor efter SM-guldet. Sportchefe­n Per Ågren tvingades sluta då arbetsbela­stningen var för tuff och vd:n Per Nilsson aviserade att han tänkte sluta under våren.

Genidraget – värva engelsman

Hemma i Norge satt Helsingbor­gs gamle guldtränar­e Åge Hareide. Ett år tidigare hade han hoppat in i HIF igen för att på ett korttidsko­ntrakt ta över efter Conny Karlsson. Nu hade han mer eller mindre frivilligt gått in i något slags förtidspen­sion.

Då ringde Malmö FF. De erbjöd honom jobbet som tränare. Och det kom med ett krav.

– ”Vi ska till Europa. Vi måste ut i Europa och tjäna de stora pengarna”. Det var så mycket som hände i ekonomin och det var mer minus än noll alltså… Och det var inget annat att göra, det var den kravspecif­ikationen som låg på mig, säger norrmannen.

Sedan dess har det gått sex år, och som bekant har väldigt mycket hänt. Malmö FF är i dag Sveriges överlägset rikaste förening, man har gått om IFK Göteborg i antalet vunna SM-guld, tagit sig till två Champions League-gruppspel och nu två år i rad nått slutspelet i Europa League.

Och allt började med Åge Hareide. Även om han själv inte gärna vill ta åt sig äran.

– När jag kom hit så hade de haft Rikard Norling som tränare och det var ett samspelt lag. Den vintern fick vi behålla i princip hela truppen. Och gjorde en förstärkni­ng.

Den förstärkni­ngen var spelaren som mer än någon annan skulle symboliser­a MFF:s starka uppgång.

–Markus Rosenberg spetsade laget så otroligt mycket. Det gav oss en helt annans slagkraft.

Men det var ändå inte värvningen av Rosenberg som Hareide idag ser som

den absolut största anledninge­n till framgångar­na 2014–2015.

– Det fanns inget att välja på, vi måste ut i Europa. Så då var jag tvungen att hitta en väg dit. Det första vi gjorde var att skaffa en fystränare.

Hareide hade sett Southampto­n spela fotboll i Premier League, tänkt på hur de under Mauricio Pochettino sprang mest av alla lag i serien. Men vems förtjänst var det? Lite research ledde dem till en 23-årig engelsman vid namn Ben Rosen, en av fystränarn­a i klubben.

– I England betalar de sina managers väldigt bra, men resten betalar de dåligt. Vi lyckades få hit Ben på en normal svensk lön och så fick han ansvaret för den fysiska träningen i Malmö. Och det var det smartaste vi gjorde under min period där. Han gjorde en otrolig nytta.

Den allsvenska säsongen tajmade dåligt med kvalspel till Europa. Först skulle spelarna vara i toppform till den allsvenska premiären, sen blev det ett sommaruppe­håll under juni, och därefter skulle de återigen vara i toppform bara tre veckor senare när Champions League-kvalet inleddes.

– Och sedan skulle den formtoppen räcka hela vägen över augusti också, för då skulle vi spela de viktigaste matcherna på hela säsongen. Den biten var svår, säsongen är märklig i Skandinavi­en. Men det var otroligt viktigt för oss, det var då vi skulle tjäna pengarna vi så väl behövde.

Ben Rosen funderade. Och satte igång. – Han lyckades tajma det perfekt, båda åren egentligen. 2015 var det så mycket mer försäljnin­gar och köp under säsongen, det blev en del problem taktiskt på planen. Men formmässig­t var det perfekt. På två månader spelade vi konstant söndag-onsdag båda åren. Ska du klara det måste du vara i bra form, det var oerhört stort att vi lyckades, säger Hareide.

”Malmö FF har en krigskassa”

Efter norrmannen kom Allan Kuhn, följd av Magnus Pehrsson och Uwe Rösler. Samtliga med samma tre krav. Vinn allsvenska­n, ta laget ut i Europa och slussa in de egna talangerna i startelvan. Det har vunnits SMguld, det har spelats i Europa och det har slussats in unga spelare. Men ingen har klarat av alla tre på samma gång. Ingen, förutom Åge Hareide. Visst köptes det in färdiga stjärnspel­are också under hans regim, men det var också under de här åren som spelare som Simon Thern, Erdal Rakip, Simon Kroon, Pawel Cibicki och Filip Helander tog för sig rejält i A-laget.

– Det är en svår balansgång, men vi lyckades.

SM-guldet försvarade­s under hans första år, men framför allt lyckades MFF kvala in

till Champions League-gruppspele­t för första gången. Under vintern såldes sen Isaac Kiese-Thelin (Bordeaux) och Emil Forsberg (RB Leipzig).

– Bara de två gav 100 miljoner kronor in i klubbkassa­n, plus Champions Leaguepeng­arna. Jag tror att vi kom ut ur 2014 med ett nettoresul­tat på 250 miljoner kronor. Och ungefär samma året därpå.

Pengarna gav Malmö FF en dominerand­e roll i svensk fotboll som de har alla förutsättn­ingar för att kunna behålla i många år.

–Det är klart att när klubben får in så mycket pengar på kort tid gäller det att sköta om det och passa på. Och det tycker jag att de har gjort på ett utmärkt sätt. De har en ”krigskassa”, som betyder att om de ska investera, har de pengar till det. De behöver inte springa runt och låna först för att kunna göra det.

Och den kassan måste de ha för att kunna nå framgång på nästa nivå.

Tror på sin adept

Han lämnade Malmö FF efter säsongen 2015 för att bli dansk förbundska­pten. Men framgångar­na satte sina spår, Hareide är en legendar i Malmökrets­ar och spelar fortfarand­e en stor roll i klubben. Det är ingen hemlighet att han ofta rådfrågas, i en roll som ”Gudfader”.

Hareide skrattar gillande åt smeknamnet. Han gillar det, och han gillar Malmö FF.

– Jag tror att Malmö FF har möjlighet att bygga vidare på det här. Hela konceptet, med en full stadion, härlig stämning, goda sponsorer, de har ett väldigt fint fundament. Det är en välskött förening på alla sätt och vis. En stad och en supporterk­ärna som är väldigt lojal mot klubben. Fantastisk publik, fantastisk­a fans. Det är en intressant klubb på alla möjliga vis.

Var det så här du sålde in Malmö FF till Jon Dahl Tomasson?

–Faktiskt inte. Daniel (Andersson) har ringt mig många gånger om både spelare och tränare, men den här gången ringde han inte. Jag använder ju Ben Rosen som fystränare i det danska landslaget och han känner Jon bra. Jag tror att det var han som förmedlade tipset…

Du menar på fullaste allvar att du inte hade något att göra med Tomassons övergång till MFF?

– Nej nej, han ringde mig först efteråt. Han kanske var rädd att jag skulle säga nej…? För jag var inte glad över att tappa honom, det var jag inte.

Hareide och den förre Milananfal­laren har jobbat tajt tillsamman­s sedan vintern 2016. När norrmannen tog över det danska landslaget efterfråga­de han specifikt att få Tomasson som assisteran­de förbundska­pten.

– Vi har varit väldigt tajta och jobbat otroligt bra tillsamman­s. Samtidigt är jag så glad att han fick den här möjlighete­n i Malmö, han är en duktig tränare och de kommer att få stor nytta av honom. Hans idéer, hans syn på fotboll är perfekt för MFF. Jag är glad att han fick den här möjlighete­n, han är en ung man och han förtjänar det.

Vad är det i hans syn på fotboll som gör att du tror att han och Malmö FF kommer passa varandra bra?

– Han vill att hans lag ska spela fotboll, och Malmö vill ju gärna lira. Lira, och vinna matcherna. Och använda sina egna spelare. Jons grundfilos­ofi är att du måste våga för att vinna och det tror jag passar Malmö extremt bra. De har många goa, unga, spelare, men som vi pratade om så har det här varit ett problem tidigare. Du ska vinna ligan, ta dig ut i Europa och använda egna spelare. Den kombinatio­nen är tuff och svår. Det är svårt att klara det år efter år. Men han är inte rädd för att spela med unga spelare, det kommer att bli bra.

”MISSAR DU SEX STRAFFAR BLIR DET SVÅRT ATT TA GULDET”

Var du förvånad över att de inte lyckades ta hem SM-guldet i höstas?

–Ja, men de var ju så nära!? Sex missade straffar på en säsong, det är ju helt vansinnigt. Missar du sex straffar blir det svårt att ta guldet. Sen var de nära oavsett, det var riktigt synd att de inte kunde vinna.

Stänger dörren till en återkomst

För Hareides del skulle tiden som dansk förbundska­pten ha avslutats med ett EMslutspel i sommar. Coronapand­emin tvingade dock Uefa att skjuta fram hela turneringe­n till nästa sommar och Hareides sista insats som förbundska­pten blev därmed att föra Danmark till EM.

Vad händer nu?

– Jag har inte bestämt något. Jag har fått en del erbjudande­n och förfrågnin­gar, men har valt att inte gå in i någon dialog med någon. Det tar bara fokus från landslaget och jag vill gärna avsluta det här på ett så bra sätt som möjligt. Så därför sitter jag still, jag har inga problem med att vänta. Jag kanske blir pensionär?

Kan du se dig ta över Malmö FF igen i framtiden?

– Eh… Nä, det vet jag inte. Det är ofta så att ”been there, done that” funkar bra. Jag vill lämna på ett bra sätt, med en bra relation. Jag har en väldigt speciell relation med Malmö och jag föredrar det så här. Jag har varit där och gjort mitt. För mig var det en fantastisk period i livet, och jag är väldigt tacksam över att jag fick lov att uppleva det.

 ??  ?? Ekonomin lyste rött när Åge Hareide tog över Malmö FF 2014. Norrmannen lyckades vända skeppet redan under sitt första år. ”Jag tror att vi kom ut ur 2014 med ett nettoresul­tat på 250 miljoner kronor”, säger han.
Ekonomin lyste rött när Åge Hareide tog över Malmö FF 2014. Norrmannen lyckades vända skeppet redan under sitt första år. ”Jag tror att vi kom ut ur 2014 med ett nettoresul­tat på 250 miljoner kronor”, säger han.
 ??  ?? Efter succéåren i Malmö tog Åge Hareide över Danmarks landslag. EM-slutspelet skulle bli hans sista framträdan­de i den rollen, men coronapand­emin satte stopp för de planerna.
Efter succéåren i Malmö tog Åge Hareide över Danmarks landslag. EM-slutspelet skulle bli hans sista framträdan­de i den rollen, men coronapand­emin satte stopp för de planerna.
 ??  ?? Ben Rosen.
Ben Rosen.
 ??  ?? Tomasson.
Tomasson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden