Allsvenskan

SÅ BRA ÄR HAMMARBY:

-

MÅLVAKT

Johan Wiland tvingades sluta på grund av skadeprobl­em och nytt förstaval ser ut att bli dansken David Ousted. 35-åringen når inte upp till liknande meriter som Wiland, men är väldigt erfaren efter 173 matcher i MLS. Dessutom har Davor Blazevic tagit kliv. I höstas stod han för flera matchavgör­ande insatser och visade att han är en bra allsvensk målvakt.

FÖRSVAR

I de bakre leden finns spelskickl­iga ytterbacka­r i Sandberg och Widgren. Centralt ser det också stabilt ut med rutinerade herrar som Fenger, Magyar och Fällman. Defensiven kan dock bli lidande på grund av lagets extremt framåtluta­de fotboll – Bajen släppte till exempel in klart flest mål av topplagen i fjol. Bredden är inte heller lika stark som i de andra lagdelarna.

MITTFÄLT

Hammarby har Sveriges i särklass bästa offensiv och mycket av det kan tillskriva­s mittfältet. Speciellt Tankovic och Kacaniklic som tillhör seriens bästa yttrar och ligger bakom det mesta framåt. Utöver offensiv styrka finns det finness i spelgeniet Bojanic, arbetskapa­citet i Andersen. Mittfältet har en bredd som bara Malmö kan matcha – nyförvärve­t Khalili utmanar om en plats.

ANFALL

Efter den offensiva fotboll som Hammarby visat upp kan det inte bli annat än högsta betyg. Laget slog dessutom allsvenskt rekord förra säsongen när de gjorde 75 mål (ett snitt på 2,5 mål per match). Nikola Djurdjic har lämnat, men det bör inte påverka för mycket när klubben ersatt med Paulinho och Gustav Ludwigson plus att Aron Johannsson börjat komma igång.

TRÄNARE

Stefan Billborn hade ingen större erfarenhet som huvudträna­re när han tog över 2018, men sedan dess har han utvecklat Hammarby till att bli ett av seriens mest spelskickl­iga lag och seriös kandidat till att vinna SMguld. Stockholma­ren har fått mycket beröm för lagets fartfyllda offensiv. Nu ska han dessutom leda Hammarby i klubbens första Europaspel sedan 2008.

RUTIN

Laget har egentligen allt som krävs för att bli svenska mästare. Varit med i guldstride­n under de två senaste åren och i truppen finns det erfarenhet från både landslag och spel utomlands. Kacaniklic är det tydligaste exemplet med 100 matcher för Fulham. Förutom honom finns det mängder av rutin på toppnivå, bland annat hos Johannsson, Tankovic och Khalili.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden