Allsvenskan

SÅ BRA ÄR HELSINGBOR­G:

-

MÅLVAKT

Det går inte att klaga på Lindegaard­s häftiga cv. Dansken var trots allt andraval i Manchester U under fem säsonger och har gjort lika många framträdan­den i landslaget. Den långe målvakten är väldigt rutinerad, men fick nästan ingen speltid alls under de sista åren i England. I HIF har 35-åringen ändå levererat och i år blir han definitivt en viktig pusselbit. Tunt bakom.

FÖRSVAR

Utan landslagsk­aptenen Andreas Granqvist ser det väl kanske inte jätteimpon­erande ut. ”Granen” gör stor skillnad och står för en auktoritet och rutin som få andra mittbackar i serien kan matcha – därför blir det ett bra betyg. Annars saknas det backar av hög kvalitet även om nyförvärve­t Ravy Tsouka kan bli två fynd. Även bredden kunde ha varit bättre.

MITTFÄLT

En lagdel som känns både spännande och något osäker. Max Svensson var en sensation förra året och kan mycket väl göra ny succé under 2020. Ett annat intressant namn är unge Gigovic som kan ta nästa kliv och bli en central figur. Abubakari trummar på som vanligt och bidrar med erfarenhet, men i övrigt saknas det kanske ytterligar­e spets för ett högre helhetsbet­yg.

ANFALL

Hade vissa problem med målskyttet i fjol, men att Rasmus Jönsson är tillbaka igen betyder mycket. Den gänglige kulturbära­ren är en smart forward som skapar chanser och gör en del mål. Sedan finns det kraft och styrka i form av Gero samt Timossi Andersson som kan bidra med fart. Anthony van den Hurk har bombat in mål i Nederlände­rna och blir en fin förstärkni­ng.

TRÄNARE

Efter ett rörigt tränarår där Per-Ola Ljung och Henrik Larsson lämnade verkar Olof Mellberg ha fullt förtroende efter att ha säkrat nytt kontrakt. Inledde tränarkarr­iären med att göra ett lysande jobb i BP och håller nu på att bygga upp ett nytt HIF som ska utmana högre upp i tabellen. 42-åringen är skicklig på att lyfta fram unga spelare och vill spela en underhålla­nde fotboll.

RUTIN

Flera veteraner har lämnat och därmed försvinner många års erfarenhet. Men det finns ändå tillräckli­gt med rutin för att laget ska hamna på en mittenplac­ering. Lindegaard har befunnit sig på absoluta toppnivå och Granqvist behöver ingen motivering. Att truppen innehåller flera egna produkter och klubbhjärt­an som Jönsson och Landgren ska inte heller underskatt­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden