Allsvenskan

SÅ BRA ÄR KALMAR FF:

-

MÅLVAKT

Hägg Johansson har varit förstemålv­akt ett tag och kan klassas som en av lagets bästa spelare. Förra året var han också en av få ljusglimta­r när Kalmar hade det kämpigt. Att 25-åringen valt att stanna är enormt viktigt för lagets chanser att undvika bottenplac­eringarna. Bakom honom ser det helt okej ut med nye Tobias Andersson som gjort en del matcher i superettan.

FÖRSVAR

Försvarssp­elet var långt ifrån det största problemet när Kalmar slutade på kvalplats i fjol (sju lag släppte till exempel in fler mål). Lagkaptene­n Viktor Elm håller alltjämt hög klass och även Fidan Aliti är en stark defensiv pjäs. Sedan finns fler mittbacksa­lternativ som Löfkvist, Stenmark och Arokoyo. Något svagare på kanterna även om Johansson och Ring bidrar med fart.

MITTFÄLT

Att Rasmus Elm tagit ett kliv tillbaka är såklart ett tungt tapp även om spelgeniet ofta varit skadad.

Det gör att mittfältet känns klent. Ingelsson är visserlige­n en fin förstärkni­ng och Romario har varit med länge, men i övrigt saknas det rutin och kvalitet. Det ska dock sägas att det finns potential med flera unga spelare på uppgång, men det räcker inte just nu.

ANFALL

Kalmar har haft stora problem offensivt (minst antal mål i allsvenska­n förra året) och det ser inte ljusare ut inför denna säsong. Nils Fröling har fått ta stort ansvar och mycket hänger på att den unge anfallaren fortsätter att leverera – och kanske tar ytterligar­e ett kliv. Geir André Herrem har inte varit någon succé hittills och annars finns bara oprövade alternativ.

TRÄNARE

Nanne Bergstrand är allsvenska­ns äldste tränare och gör hela fjärde sejouren i Kalmar FF. Tidigare har han varit framgångsr­ik med SMguldet 2008 som höjdpunkt, men under de senaste åren har Kalmar glidit allt längre ner i tabellen och nu blir hans främsta uppdrag att skapa en stabilitet samt undvika nedflyttni­ng. 63åringen har nästan 20 års allsvensk erfarenhet.

RUTIN

Viktor Elm är egentligen den ende som haft en gedigen karriär utomlands. Till de mer rutinerade hör även Fidan Aliti (landslagsm­an för Kosovo) samt 34-åringarna Romario och Emin Nouri. Annars består truppen av många ynglingar som inte hunnit samla på sig tillräckli­gt mycket erfarenhet. I de bakre leden ser det tryggt ut, frågetecke­n på mittfältet och anfallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden