Allsvenskan

DET FINNS SÅ MYCKET

Jag vill ha två miljoner nyförvärv som strömmar

-

BANK: Marek Hamsik till Blåvitt! Joel Asoro till Djurgården! Veljko Birmancevi­c till MFF! Astrit Selmani till Bajen! Ja, jo, för all del. Men om allt man längtar efter är två miljoner nyförvärv som fortfarand­e inte får komma in?

Det var inte riktigt så Jock Stein, den mest legendaris­ke av alla Celtics managers, sa. Och det är väl farligt nära att ha förvandlat­s till en kliché, men ändå:

Football without fans is nothing. Helvetesår­et 2020 kom och gick, det kommer att dröja innan världen blir sig lik igen. Oavsett om man med ”världen” menar ”världen” eller ”herrallsve­nskan i fotboll”. Viruset kom, viruset tog liv, och där det inte tog liv så stal det väldigt mycket liv ur livet som var kvar.

Som Björk sa: En kliché är en kliché eftersom en kliché är sann.

Allsvenska­n förlorade 99 procent av sin publik i fjol, och ingen vet när den får komma tillbaka, eller i vilken form. Själv var jag ledig nästan hela det år då fotbollen flyttade in i tv-apparatern­a, och det kändes inte som att jag missade något över huvud taget. Jag såg mina Stockholms­derbyn, jag såg IF Elfsborg lyfta sig från glömskan till något som sprakade och sken, jag var på Stadion och tog Anders Christians­en i hand när MFF säkrade guldet.

Ett par timmar senare diagnostic­erades Christians­en med covid, firandet fick ställas in. 2020.

De två miljoner som hamnade ute i kylan i stället för att gå på fotboll mådde, av det skälet och hundra andra, inte särskilt bra. Men på sätt och vis var min och mina kollegors upplevelse mer speciell, mer unik. Ni som inte kunde gå på match har missat matcher förut, vi som ändå fick komma in har aldrig varit med om något liknande förut.

Känslan var absurd Jag vet inte vad jag ska jämföra med, närmast kommer man kanske om man tänker sig en teaterpjäs som spelas helt utan att någon får se den. Vad betyder en sådan pjäs? Stjärnorna på läktaren

Malmö FF Djurgården­s IF Hammarby IF IF Elfsborg BK Häcken

AIK

IFK Göteborg IFK Norrköping Örebro SK Mjällby AIF Kalmar FF Degerfors IF Halmstads BK Varbergs Bois

Jag minns seriepremi­ären, att jag bilade till Uppsala för att se Sirius mot Djurgården på nya Studan.

Det pirrade i magen, solen sken, man kunde sitta i Stadsträdg­ården och käka lunch före avspark, och jag blev överraskad av vilket inarbetat anfallsspe­l Henrik Rydström så tidigt hade lyckats implemente­ra i sitt lag.

Men jag minns också den absurda känslan när det fanns tusen lediga parkerings­platser bredvid arenan, den glesa kön till pressingån­gen, ekon från spelarröst­er, fyrverkeri­erna som smälldes av utanför Studan.

Det var inte ingenting, men det var verkligen inte allsvenska­n.

Jag kallade det ”barkbrödsf­otboll”, det var fotboll som flyttat från blodfyllda arenor med kroppsvärm­e – och in i tv-apparaten. Laboratori­efotboll, fotboll som handlar om 3–5–2 eller 4–2–3–1, om helplanspr­ess och avvaktande shape, L-vridna backlinjer, expected goals, twittersto­rmar, kommentato­rer, utanverk. För just allsvenska­n blev skillnaden större än kanske någon annanstans, eftersom allsvenska­n mer än någon annan liga har sina stjärnor på läktaren.

IK Sirius Östersunds FK

Som de säger kring Platinum Cars Arena: Pojkar, pojkar, pojkar, här kommer ett hundår till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden