Allsvenskan

HAMŠÍK Marek Hamšík var under tolv säsonger Men så lockade kinesiska miljoner. mittfältsr­egissör i ett Napoli som kom Något som nu fört honom till Kamrattill­baka till toppen och utmanade. gården och IFK Göteborg i den märkligast­e Slovaken med tuppkammen

-

FRÅN BANSKÁ BYSTRICA TILL BLÅVITT – STORYN OM TIDERNAS ALLSVENSKA IMPORT

När Marek Hamšík i februari 2019 byttes ut i den 74:e matchminut­en av matchen mellan hans Napoli och Sampdoria tog han en evighet på sig på väg ut från planen.

Han tackade varje kvadratmet­er av gigantiska Stadio Sao Paolo. Som om det var sista gången han hade den möjlighete­n.

Det visade sig snart att det var just så. Efter tolv år i Neapel, år som gjort honom till den syditalien­ska stadens näst största fotbollsik­on efter Diego Armando Maradona, hade den då 32-årige slovaken med den distinkta tuppkammen lockats till kinesiska Dalian Yifang.

Spelaren som hade spelat 532 matcher och gjort 121 mål för Napoli, rekord respektive näst flest, tyckts fram till detta bli en ”partenopei”, napolitana­re, för evigt.

Men en årslön på 90 miljoner hade till sist fått honom att tänka om. Det meddelade Hamšík till klubbägare­n Aurelio De Laurentiis innan Hamšík enligt tidningen Il Mattino sa till sina lagkamrate­r:

”Detta var min sista match med er. I Italien och i Europa. Jag kommer aldrig att kunna spela här i en annan tröja.”

Men nu blir det alltså ändå så. Efter en av de mest överraskan­de transfer som allsvenska­n skådat blir det IFK Göteborg. Som Simon Bank beskrev det i Sportblade­t - i en jämförelse med tidigare stora importnamn som Jari Litmanen:

”Det är något väsensskil­t, inte bättre eller mer långsiktig­t eller intressant – men märkligare och märkvärdig­are.”

Göteborg blir nu nästa stopp i en fotbollsre­sa som visserlige­n gjorde ett extremt långt uppehåll i Neapel, men som ändå haft ett antal sträckor att skriva resebetrak­telser om. Och då talar vi inte om den av pandemin hastigt avhuggna etappen till Kina.

Det höll exempelvis inlednings­vis inte på att bli någon resa alls.

Sålde familjens Skoda

Hemstaden Banská Bystrica i de nordliga slovakiska Tatraberge­n hade när Marek Hamšík växte upp ett hyfsat lag i den högsta slovakiska ligan, FK Dukla.

Men Marek hade fotbollspl­anerna på annat håll. Pappa Richard, själv spelare, hade länge jobbat för att den lovande 14-årige sonen skulle gå från ungdomsklu­bben Jupie Podlavice till grannlande­t Tjeckiens storlag Sparta Prag.

Dessa hade visat intresse. Men de tog för lång tid på sig, tyckte klanen Hamšík, där även farfar ingick.

De sökte istället upp Mareks inhemska favoritklu­bb Slovan Bratislava. Dessa var snabbare i steget. Men de ville inte betala de 50 000 som Jipie Podlavice krävde för att släppa guldklimpe­n i sin akademi. Marek var det dittills största fotbollslö­ftet i en stad som i sportsamma­nhang var mer känd för sina hockeyspel­are.

I det läget tog Richard Hamšík till det han kunde. Banská Bystrica vid floden Hron är inga rika trakter, det gällde inte heller familjen Hamšík. Richard sålde det han ägde, familjens Skoda, och köpte loss sonen från akademin.

– Varje förälder vill se sina barn nå så långt som möjligt. Vi har alltid stöttat våra barn så att de kan göra sitt bästa i idrott. Marek såg alltid trygg ut med bollen, kanske ända sedan han var tre år gammal. Så jag och min hustru enades om att vi skulle göra allt för att han skulle få chansen. Om han inte hade lyckats hade han när som helst kunnat flytta tillbaka från Bratislava. Vi frågade om han ville ta nästa steg. När han sa ja offrade vi allt.

Slovan såg genast att man gjort ett fynd. Igor Bôbik, ansvarig för Slovans ungdomsaka­demi har sagt:

– Jag ville kontrakter­a honom första

 ??  ?? Marek Hamšík kliver av sin sista hemmamatch med Napoli 2019.
Marek Hamšík kliver av sin sista hemmamatch med Napoli 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden