Allsvenskan

EN BLÅVIT DRÖMELVA ...efter EM i sommar

- Henrik Lundgren

Strax efter 23 söndagen den 7 mars klev han ut från Landvetter flygplats ankomsthal­l. Iklädd en jacka för 16 000 kronor möttes Marek Hamšík av några hundra överlyckli­ga Blåvitt-supportrar som trotsat allt vad coronarest­riktioner heter för att få chansen att välkomna allsvenska­ns kanske mest spännande nyförvärv genom tiderna.

I minsta fall ett av de mest otippade.

– Väldigt trevligt, jag älskar såna här fans. De påminner mig om tiden i Napoli, de är väldigt passionera­de, säger den slovakiske stjärnmitt­fältaren.

Vänt upp och ner

Efter att IFK Göteborg i höstas med nöd och näppe undvikit superettan har klubben vänt upp och ner på allt. Tränaren Poya Asbaghi fick gå i början av hösten och ersattes av Roland Nilsson. Kort därefter sa även sportchefe­n Kennet Anderson upp sig och hans assisteran­de Pontus Farnerud blev ensam på posten. Efter säsongen återkom klubblegen­daren Håkan Mild, som klubbdirek­tör denna gång, vilket gjorde att Max Markusson fick lämna. Och tidigare i våras tackade ordförande­n Mats Engström för sig och ersattes av Richard Berkling.

Uppseendev­äckande? Nja, inte i jämförelse med de nyförvärv som kommit in. En tredjedel av truppen har lämnat efter fjolåret, och ersatts av betydligt mer namnkunnig­a spelare. Att Blåvitt skulle satsa på AIKfloppen Kolbeinn Sightorsso­n var en stor överraskni­ng. I alla fall tills Simon Thern skrev på för klubben.

– De sista åren har Göteborg inte varit där de borde vara. Min drivkraft är att kunna vara med och bygga tillbaka en del av det som var tidigare, säger han.

Men om värvningen av Thern var en skräll, vad ska man då kalla Marek Hamšík? Napolilege­ndaren behövde få speltid inför EM-slutspelet och en häpen Pontus Farnerud insåg att klubben kunde få in en av Serie A:s största stjärnor under 2010, låt vara via en svängom i Kina.

– Det är en världsklas­spelare, så han borde kunna göra stor skillnad för oss, säger Pontus Wernbloom.

Fjolårets fiaskosäso­ng blev droppen.

IFK Göteborg har ändrat rakt över hela ledningsgr­uppen. Och satsar rejält.

– Jag är här för att göra mitt bästa för den här klubben, säger Marek Hamšík.

”Ta Blåvitt där de ska vara”

Wernblooms ankomst förra sommaren gav en första antydan på Göteborgs nytänk. I den allsvenska premiären mot Elfsborg ställde Asbaghi upp med en elva som hade en snittålder på 25,5 år. Ett år senare, efter att även Marcus Berg, 34 och Oscar Wendt, 35, högst sannolikt anslutit efter EM, kan snittålder­n på en förmodad startelva i stället ligga på 31,1 år. Det är en elva med stora namn, med meriter från landslag och stora ligor, där sex av elva spelare nu återkommit till klubben efter en karriär utomlands. Skulle det inte räcka med rutin finns spelare som Sebastian Eriksson (Cagliari, Genoa) och Kolbeinn Sigthorsso­n (Ajax, Nantes, Galatasara­y) på bänken.

Men gemensamt för dem alla utöver Simon Thern är att de också har passerat karriärens peak.

Det tålamod IFK Göteborg bad omgivninge­n om under hela Poya Asbaghis tid i klubben är nu ersatt av något helt annat. Det är här och nu det ska ske, och det ska ske med de bästa spelarna som går att uppbåda på pappret. Om ett halvår vet vi också om det gett resultat på planen.

– Vi vill ju ta tillbaka Blåvitt där de ska vara, och det är inte där vi var i fjol. Det är positiva vindar som blåser nu och det är vad klubben behöver. Det behöver bli lite positivt kring IFK Göteborg igen, så att folk i stan får något att tjöta om, säger Wernbloom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden