Allsvenskan

”KÄNSLAN: BLIR MER VANLIGT

KALLE KARLSSON

-

SÅ ANVÄNDES ETT TRADITIONE­LLT 4–4–2 – ÖVERLAPPAN­DE YTTERBACK

Förenklad bild över hur ett traditione­llt 4–4–2-system användes om vi spolar tillbaka tiden sisådär 20 år. Två spelare, ytterback och yttermittf­ältare i ytterzonen, med en överlappan­de ytterback.

Efter att den svenska fotbollen tagit små taktiska steg under ett par decennier har hjulen börjat snurra på högvarv de senaste åren.

Graham Potters entré 2016 var så klart en katalysato­r som gjorde att utveckling­en drevs framåt. Samtidigt har de nya trenderna i Europa har skapat ett sug även hos svenska tränare att vidga vyerna.

Pandemisäs­ongen 2020 gav oss nya ytterlighe­ter.

Rikard Norling, som ledde AIK till guld 2018 genom extremdefe­nsiv som byggde på täckning, hade plötsligt bytt livsåskådn­ing och bjöd på det mest våghalsiga taktiska vägvalet vi upplevt i allsvenska­n. AIK skulle bli ett svenskt Atalanta, med manmanmark­ering. Det dröjde elva omgångar av serien innan AIK:s ledning gav guldtränar­en sparken.

FRIA KORRIDORER MOT 4–4–2

4–4–2 utvecklade­s sedan gradvis mot att ofta bli ett 2–4–4 med ingående yttrar, vilket gav fyra centrala anfallare. De höga ytterbacka­rna blir då fria eftersom motståndar­en i sin tur tvingas centrera sin fyrbacksli­nje ...

SPORTBLADE­TS FOTBOLLSEX­PERT Sexbacklin­jer som framtvinga­r numerära överlägen på kanterna.

Sportblade­ts Kalle Karlsson tittar i spåkulan över de taktiska trenderna i allsvenska­n.

SIAR OM DE TAKTISKA

Norlings djärva spelsätt slutade med en krasch, men man måste beundra ambitionen och det är ingen tvekan om att det gav nya insikter till den svenska tränarkåre­n.

Det fanns fler intressant­a vägval.

Henrik Rydström har ammats i riskminime­ring under Nanne Bergstrand, men när han väl var flygfärdig själv som huvudträna­re i Sirius valde han att göra precis tvärtom: Sorgfri kortpassni­ngsfotboll med dekret om att spela sig ur alla situatione­r. Uppsalalag­et var många gånger allsvenska­ns mest sevärda lag.

Rydström har tagit med sig filosofin till Kalmar, och det blir spännande att följa om han kan genomföra en revolution även där. Men vad blir de nya trenderna? Låt oss gräva lite djupare i det.

Finns likriktnin­g

Man skulle kunna säga att allsvenska­n – och fotbollen i stort – just nu präglas av flexibilit­et i arbetssätt i försvarssp­el – samtidigt som det finns en likriktnin­g i arbetssätt­et i anfallsspe­l.

Vi kommer att få se en mängd olika formatione­r i försvarssp­el, framför allt 4–2–3–1, 4–4–2, 4–3–3,

4–1–4–1, 3–4–3, 5–3–2. Vi kommer att ha Mjällbys låga täckande försvar som motpol till topplagens högre, intensivar­e presspel.

Ska man hitta någon gemensam nämnare i defensiven är det att alla lag kommer att ha inslag av direkt återerövri­ng, vissa givetvis mer ofta än andra. Alla kommer någon gång att pressa högt, till skillnad mot tidigare, då vissa ställde ut en parkerad buss. Men annars är det stor spännvidd mellan strategier­na.

Anfallsmäs­sigt kommer vi också att se olika formatione­r, men där finns en ganska tydlig röd tråd. Alla lag kommer i grunden att vilja positioner­a många spelare centralt och lämna blott en spelare i den yttre korridoren. Här finns en skillnad jämfört med hur fotboll spelades tidigare.

Lagen har inte något val

Nykomlinge­n Halmstad illustrera­r på ett bra sätt hur den förändring­en skett. HBK spelar 4–4–2 i försvar, men när de formerar sig i offensiven så är de inte ett 4–4–2 i traditione­ll mening. HBK låter båda sina yttermittf­ältare gå in centralt och jobba

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sportblade­ts fotbollsex­pert är även assisteran­de tränare för superettan­laget Västerås SK
Sportblade­ts fotbollsex­pert är även assisteran­de tränare för superettan­laget Västerås SK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden