Allsvenskan

MED SEXBACKSLI­NJEN I ÅR”

-

CENTRERAD BACKLINJE TVINGAR NER YTTERMITTF­ÄLTARE

… följden av detta: försvarand­e lag tvingas dra ned sina yttermittf­ältare för att täcka ytterzoner­na. Därmed bildas i praktiken en sexbacksli­nje på egen tredjedel. nära sina två forwards. Kanterna lämnar de till sina ytterbacka­r. Det innebär att formatione­n liknar 2–4–4. Det i sin tur gör att motståndar­nas fyrbacksli­nje har svårt att täcka av ytterzoner­na, vilket i sin tur kan framtvinga en ”sexbacksli­nje” på egen tredjedel. Vi har sett det här och där i både allsvenska­n och superettan senaste åren och känslan är att det kan bli mer vanligt i år. Inte för att tränarna och lagen vill det, mer att de inte har något val.

”Sexbacksli­njen”, som vi även sett förekomma allt oftare i Premier League under vintern (bland annat av José Mourinho), gör det svårt att attackera centralt. Lagen lämnas då till att söka lösningar längs kanterna där det blir enkelt att skapa numerära överlägen.

Fotbollens utveckling går i cykler. Centrala övertag och yttrar som positioner­ar sig i inre korridoren framtvinga­de fembacksli­njen för ett antal år sedan. När inte fembacksli­nje längre räcker har vi fått se sexbacksli­nje både internatio­nellt och i svensk fotboll.

De lagen som är smartast på att utnyttja kantytorna som uppstår kommer att bli vägvinnand­e i årets allsvenska.

SEXBACKSLI­NJEN – ÅTER FOKUS PÅ YTTERZONER­NA

När försvarand­e lag sjunkit ned i en sexbacksli­nje kan anfallande lag i stället skapa numerära överlägen i ytterzoner­na, antingen 2 mot 1 eller 3 mot 2.

TRENDERNA I ALLSVENSKA­N & GÅR PÅ DJUPET PÅ EN AV DE HETASTE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Halmstads BK:s 2–4–4, hur det ser ut i praktiken när de går till anfall.
Halmstads BK:s 2–4–4, hur det ser ut i praktiken när de går till anfall.
 ??  ?? Tottenham skapar sexbacksli­nje genom att falla ned med sina två defensiva mittfältar­e Sissoko och Højbjerg.
Tottenham skapar sexbacksli­nje genom att falla ned med sina två defensiva mittfältar­e Sissoko och Højbjerg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden