Allsvenskan

THERN GÖR DET I FEMTE

- Henrik Lundgren

Tolva i fjol, efter en oerhört tung säsong. IFK Göteborg skriker efter toppspelar­e, spelare med vinnarinst­inkt, drivkraft och en förmåga att ta klubben uppåt och framåt igen.

Simon Thern passade in på alla de parametrar­na.

Det har varit en lång vända innan Thern hamnade i Göteborg. Redan i höstas stod det klart att han skulle lämna IFK Norrköping, men trots stort intresse har det inte blivit klart. Närmast var det med bulgariska Botev Plovdiv, men med två små barn hemma kände Thern att det inte var det bästa flytten för familjen. Trots att uppgifter sagt att han i princip vände på flygplatse­n.

– Men det var aldrig så nära. Det kändes inte rätt i magen. Tanken var egentligen att jag skulle åka dit och skaffa mig en bild av klubben. Men jag kände bara att ”nä, det spelar ingen roll vilken bild jag får”, för jag hade bestämt mig. Jag skulle inte dit. Då var det ingen idé att ens åka ner. Och det är inte så lätt att resa i pandemin heller. I vanliga fall åker man ju ner och pratar med någon, nu sitter man bara i telefon. Det blir en annan sak. Men med Göteborg blev det skitbra ändå, jag är jätteglad att vara här.

Det har ryktats om fler klubbar, men mer än snack blev det aldrig.

”Har varit ett tufft fönster”

– Det har varit ett tufft fönster, det är svårt att säga vad som varit på riktigt. Det som man får på papper är ju egentligen det som är konkret, och det har det inte funnits mycket av.

Debutår: Klubbar:

2009. Gais,

IFK Göteborg, Mjällby, Kalmar FF, Örebro SK, Jönköpings Södra.

Det har mest varit snack, där slutet blir att de inte har något att erbjuda mig. När man är i min ålder flyttar man förhoppnin­gsvis för att vara en etablerad spelare. Jag blir ju inte inplockad nu för att stå på tillväxt, jag är ju ändå 28 år. Då är tanken att jag ska gå rätt in och spela och göra laget bättre.

Och såna spelare kostar.

– De flesta klubbar har inte haft den möjlighete­n med pandemin som satt stopp. Det är inte bara svenska klubbar som blöder.

Det kändes ändå givet att du skulle utomlands efter Norrköping. Nu kommer du till en klassisk storklubb, men också en som slutade tolva i fjol och har haft det tufft under några år. Är du förvånad att det slutade här i Göteborg?

– Alltså, ser man de sista åren har Göteborg inte varit där de borde vara. Men min drivkraft är att kunna vara med och bygga tillbaka en del av det som det var. När jag själv spelade i Malmö var det den rivalitete­n som fanns, det var oftast oss två klubbar det stod mellan. Och likadant när jag var i Helsingbor­g. Det är också en drivkraft som kan vara rolig att ta sig an.

Thern hade också en jobbig period under slutet av 2019 då han efter att ha åkt på ett virus drabbades av psykisk ohälsa som tvingade honom att sjukskriva sig. Han hymlar inte med att det spelade in i klubbvalet.

Den första tiden i Göteborg verkar lockså lyckad, på träningarn­a är det en Simon Thern med ett närmast ständigt leende som springer omkring.

– Med det bagaget jag har, där jag hade en period där jag hade det jobbigt, så har det blivit extra viktigt för mig att hamna någonstans där det känns bra.

Blåvitt blir den femte storklubbe­n i Sverige som Thern spelar för, efter Malmö FF, Helsingbor­g, AIK och IFK Norrköping. En unik karriär.

– Nu har jag varit i de fyra största klubbarna, sett till antalet SM-guld. Malmö, Blåvitt, sen är det väl lika antal mellan Peking och AIK? Det är häftigt att få ha varit med om det.

Debutår: Klubbar:

2009. Brommapojk­arna, Åtvidaberg, IFK Göteborg, Gif Sundsvall, AFC Eskilstuna, Sirius.

Debutår: Klubbar:

2010. Kalmar FF, Gefle, Östersunds FK, Dalkurd, Örebro SK, Degerfors.

Han pratar lyriskt om sitt nya hem. – Facilitets­mässigt när det kommer till Kamratgård­en… där måste jag säga att där är inte någon av de andra klubbarna. Det är verkligen toppklass. Det är lite avskilt, vilket jag tycker är jäkligt bra. Och så en väldigt mysig miljö på det.

Kan spela på hela mittfältet

Tidigt i karriären var det en del problem med hot från före detta supportrar när han som före detta HIF:are gick till Malmö FF. Men sen dess har det varit lugnare, trots den stora rivalitete­n mellan flera av lagen.

Debutår: Klubbar: Är de här rivalitete­rna något du reflektera­t över när det kommer till klubbval?

– Nej, inte alls. Alltså, skulle jag lyssna på vad alla andra tycker och tänker då vet jag inte … nej, det där har jag lärt mig att det som jag tycker och det som känns bäst för mig är det som betyder något. Det finns säkert de som tycker det ena och det andra, men det lägger jag faktiskt ingen vikt vid. Jag är jätteglad att vara här och förhoppnin­gsvis kan Blåvitts supportrar bilda sig en god uppfattnin­g om mig. Det brukar vara så, tills jag byter klubb…

I Norrköping har han de senaste åren spelat mer som en sittande mittfältar­e. Göteborg har ett liknande spelsätt, men det är inte i den positionen som klubben främst ser honom. I stället är det i en av de tre offensiva mittfältsp­ositionern­a, där de redan hade poängkunge­n Tobias Sana centralt. Konkurrens blev därefter, minst sagt, än spetsigare när även Marek Hamšík anslöt. Och det till den position, den centrala, som kanske passar Thern allra bäst.

– Men jag kan egentligen spela på alla fem positioner­na. I Norrköping var de platserna där jag historiskt sett huserat mest redan upptagna av Sead Haksabanov­ic och Jonathan Levi. Och min poängskörd blir ju då därefter. Är jag mestadels nere och bygger upp blir jag inte med lika mycket framåt i de avgörande positioner­na. Det har väl synts de senaste åren att jag blir lite mindre offensiv, skjuter mindre och inte är riktigt lika mycket involverad i den sista tredjedele­n som jag tror att jag kommer att vara här. 1941. AIK, Kalmar FF, Helsingbor­gs IF, Råå IF,

Jönköpings Södra.

Debutår: Klubbar:

1985. Kalmar FF, Gif Sundsvall, Djurgården, Gais, Häcken.

Debutår: Klubbar:

1989.

IFK Norrköping, Häcken, Degerfors, Västerås SK, Enköpings SK.

Han kommer till en storklubb på dekis.

Men Simon Thern, 28, hoppas kunna vända på den blåvita skutan.

IFK Göteborg blir hans femte allsvenska klubb, samtliga bittra rivaler.

– Alltså, ska jag lyssna på vad alla andra tycker och tänker… Nej, det som känns bäst för mig är det som betyder något, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden